Van een ware marktwerking is in de zorg geen sprake en daarom is samenwerken essentieel, vindt Karin Leferink, bestuurder van zorgorganisatie IJsselheem en kersvers bestuurslid van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. Dat lukt alleen als alle partijen er iets aan hebben. Niet gemakkelijk, want ieder heeft een eigen doel.

Daarom spreekt Karin Leferink over parallelle belangen. “Als we elkaar het licht in de ogen niet gunnen, redden we het niet. Iedere organisatie heeft een eigen belang. Zolang die van jou en mij parallel opgaan en voor allebei meerwaarde hebben, lukt samenwerking. Daar moet je naar op zoek, alle partijen moeten er een goed gevoel van krijgen.”

Ze is nog geen half jaar als bestuurder in de regio Zwolle actief en met die nieuwe functie nam ze ook het bestuurslidmaatschap van de werkgeversvereniging van haar voorganger Helene Wüst over.

Voor die tijd was ze voor Sensire directeur Zorg in de Achterhoek. Veel zaken verschillen, veel is hetzelfde. Haar nieuwe werkomgeving heeft een grotere bevolkingsdichtheid en ook de aanwezigheid van een topklinisch ziekenhuis en hbo-opleidingsinstelling in de directe nabijheid zorgen voor een andere dynamiek dan in de Achterhoek.

Mensen afwijzen

Last van personeelsgebrek heeft ze in haar nieuwe omgeving niet. “Voor iedere vacature wijzen we nog mensen af. Er wordt hier, in deze regio, meer gezorgd. Hoe dat komt weet ik niet precies, maar het is wel zo. Onlangs zijn we een klas van ruim dertig BBL-studenten gestart. Daar hadden we honderdtachtig aanmeldingen voor.”

Gebeurt dat laatste in de toekomst - onder haar leiding - opnieuw dan zal ze zich inzetten voor het behouden van die honderdvijftig potentiële studenten voor de sector. “Dat is bij die vorige ronde een gemiste kans geweest. Opleiden voor de buren helpt ons allemaal.”