Want alleen naar eigen tekorten kijken werkt niet, vindt ze. “Marktwerking in de zorg? Die is er niet. We hebben een budget, een toenemend aantal zorgvragers, terecht hogere kwaliteitseisen en zonder medewerkers kunnen we die zorg niet bieden.”

Werkgarantie

Voor het behoud van voldoende goed personeel is samen optrekken nodig. Het onderwijs is een logische partner, maar Leferink wil ook van lokale en regionale bestuurders inzet.

“Ik heb richting wethouders geroepen dat ze samen met ons werkzekerheid kunnen bieden. Iemand krijgt dan niet de zekerheid van een functie op een vaste plek, maar weet wel dat er werk is, dat het salaris komt. Daarmee vergroot je de aantrekkelijkheid van werken in de zorg en word je als regio aantrekkelijker voor die potentiële medewerker. Dat is in het belang van iedereen. De wethouder kan bij een tijdelijk vacuüm tussen banen dan wellicht een uitkering faciliteren.”

"Samenwerken kan en lukt als het voor iedereen meerwaarde heeft"

Er gebeurt veel. “Onlangs is de Commissie Werken in de Zorg op bezoek geweest. Ze waren onder de indruk van wat we in deze regio oppakken in de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten.” Toch valt er nog genoeg te doen, vindt Leferink. Het imago van de sector versterken, het eerlijke verhaal vertellen, samenwerken om voldoende goed personeel te houden, innovatie en technologie op een gerichte manier inzetten, denken buiten de traditionele paden; daar gaat ze zich voor inzetten.

Creativiteit

In haar functie binnen de langdurige zorg zal ze ondertussen wel blij zijn met het extra geld dat er voor verpleeghuiszorg beschikbaar is gekomen, toch? “Nee!”, zegt ze stellig. “Die 2,1 miljard is heel veel geld en dat komt ten goede aan tussen de zes tot negen procent van de ouderen. Een inhaalslag was nodig, dat wel. Maar te veel geld verlamt de creativiteit. Deze middelen zijn eindig en wat gebeurt er daarna?”

Nadenken over toekomstbestendige invulling van zorg is essentieel, vindt ze, net als het bij elkaar brengen van parallelle belangen. “De werkgeversvereniging is daar het ideale platform voor. Die brengt partijen bij elkaar op een manier dat je er iets aan hebt. Daar lever ik graag mijn bijdrage aan.”

Karin Leferink

Sinds 2018
Bestuurder Woonzorgconcern IJsselheem

2016-2018 
Directeur zorg van Sensire, hoofdvestiging Varsseveld

2010-2016 
Beleidsadviseur medische staf en manager rendementsprogramma Medisch Spectrum Twente

2005-2009 
Adviseur eerstelijns zorg bij ROSET

1992-2004 
Wijkverpleegkundige en later stafmedewerker zorg bij Livio

Karin Leferink heeft Verpleegkunde gestudeerd aan het hbo-v en haalde haar master Management & Innovation aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.