Sinds jaar en dag heeft de arbeidsmarkt van zorg en welzijn te maken met de varkenscyclus. Het klinkt als een gevreesde dierenziekte in de agrarische sector, maar vormt een realiteit waarin overschotten en tekorten aan zorg- en welzijnspersoneel elkaar afwisselen. Tot nu toe is het nooit goed gelukt om deze cyclus te doorbreken, laat staan om de omvang van het fenomeen - het aantal banen waarop een overschot of tekort ontstaat - te dempen. 

Het is dan ook geen nieuws dat de onlangs – in samenwerking met Bureau Bartels - uitgebrachte arbeidsmarktverkenningen van WGV Zorg en Welzijn laten zien dat medewerkers niet langer de deur worden gewezen, maar dat elke werkgever met man en macht probeert om voldoende, gekwalificeerd personeel aan te trekken en (niet onbelangrijk) te behouden.

Creativiteit voert de boventoon; landelijke en regionale wervingsacties, premies, nieuwe functies en extra recruiters worden massaal ingezet.

Gemeenschappelijke en innovatieve maatregelen

“Het zijn begrijpelijke acties, maar ze zijn onvoldoende en vooral van de korte termijn”, vertelt Hans Hokke, strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn. “Uit de arbeidsmarktverkenningen van onze vereniging volgt een dringende oproep, om meer gemeenschappelijke en innovatieve (arbeidsbesparende) maatregelen, om de oplopende tekorten het hoofd te bieden. Dit geldt des te meer, omdat op de meeste plaatsen in onze regio de vergrijzing boven het landelijk gemiddelde ligt.”

Elke dag neemt het aantal 55-plussers in de sector en de complexiteit van de zorgvraag toe. Tegelijk neemt het aantal jongeren dat werkelijk kan instromen in de voor zorg en welzijn relevante opleidingen volgens het CBS tot 2029 alleen maar af en vallen relatief veel studenten uit tijdens en na hun studie. Door het verhogen van het beroeps- en studierendement valt hierop nog veel winst te behalen. Tenslotte staat ‘de achterdeur’ wagenwijd open. De laatste uitstroomcijfers laten een ‘braindrain’ zien: bijna 40 procent van de uitstromers verlaat zorg en welzijn, of laat zich voortaan inhuren als (duurdere) ZZP’er.