Doorbreek de varkenscyclus

Hokke: “Om deze belangrijke ontwikkelingen het hoofd te bieden, is het noodzaak om als werkgevers samen met het onderwijs, gemeenten, zorgkantoren en UWV op regionaal niveau te werken aan strategische personeelsplanning (SPP) en strategische opleidingsplanning (SOP) om zowel nu als in de toekomst te zorgen voor voldoende, bekwaam en breed inzetbaar (en daarmee duurzaam) personeel. Zo kan de omvang van de varkenscyclus afnemen en is de kans op herhaling minder groot.“


Concreet vereist dit acties vanuit de regionale overlegtafels van RAAT om de numerus fixus binnen bepaalde opleidingen los te laten en meer mensen (verkort) te scholen. Ook dient het behoud van personeel hoog op de bestuurlijke agenda’s te staan en organisaties te leiden tot (meer aandacht voor) levensfasebewust personeelsbeleid, preventiemaatregelen op fysieke belasting en agressie, aandacht voor mantelzorgers en zelfregie. Daarnaast kunnen de mogelijkheden worden verkend voor (grotere) combinatiebanen en voor maatregelen om langer te kunnen blijven doorwerken. Zo kunnen al de nodige extra werkuren op een gezonde wijze worden ingevuld.

Technologie en sociale innovatie

Deze acties alleen zijn echter niet voldoende. De komende tijd is ook de inzet van arbeidsbesparende technologie en sociale innovatie wenselijk. Initiatieven als robotica, domotica, E-health, blockchain en innovatieve werkwijzen in het sociaal en medisch domein vormen daarin belangrijke medicijnen om de arbeidsmarkt gezonder en duurzamer te maken.

De arbeidsmarktverkenning zorg en welzijn 2018 is uitgebracht in 4 edities: Achterhoek; Regio Zwolle; Stedendriehoek & Noord-Veluwe en Twente. Alle edities zijn online te bekijken via: wgvzorgenwelzijn.nl/publicaties