Studenten leren van professionals uit de omgeving: “De beroepsopleidingen worden gegeven door lokale ondernemers. Zij huren een werkplaats en leiden de jongeren op. De lessen bestaan voornamelijk uit praktijklessen, terwijl zij met hun bedrijf winst maken. Een gedeelte van deze winst staan zij af als huur aan het centrum van Young Africa. Binnen vijf jaar na de investering door Young Africa kunnen de exploitatiekosten volledig door de huur van de franchisenemers worden gedekt", legt Wiggers uit. “Maar ze krijgen nog weinig mee van zorg en welzijn. Ook in Zimbabwe hebben ze te maken met albinisme, verstandelijk gehandicapten, posttraumatische stress stoornis, etc. Voor dat soort onderwerpen wilde Young Africa graag input hebben.”

LESO: een thuiszorg ondersteuningsorganisatie

De laatste dagen heeft Wiggers doorgebracht met twee vrijwilligers van LESO. LESO is een thuiszorg ondersteuningsorganisatie bestaande uit zes vrijwilligers die vijf dagen per week werken. “Zelf hebben ze het ook niet erg goed”, vertelt Wiggers, “maar ze geloven in wat ze doen en zijn tevreden met wat ze hebben. Door het werk wat ze doen, krijgen ze voldoening.” Dat zette hem aan het denken: “In Nederland hebben we het vaak voor 90% goed en praten we over de 10% die niet goed gaat. In Zuid-Afrika gaat het maar voor 10% goed, maar zij geloven dat het daardoor alleen maar beter kan gaan.”

De vertaalslag naar leermateriaal

Vanuit alle opgedane kennis en inzichten verzamelde Wiggers maar liefst veertien onderwerpen die hij wil gaan vertalen naar een basismodule zorg en welzijn. Met deze module wil Wiggers bereiken dat de studenten hierdoor de zorg beter gaan verlenen. Hierbij heeft hij de hulp ingeschakeld van studenten van de lerarenopleiding zorg en welzijn van Windesheim .“De studenten in Zuid-Afrika zijn allemaal rond de 25 jaar. Ik denk dat de studenten van de lerarenopleiding zorg en welzijn van Windesheim goed weten wat hen aanspreekt en wat niet.” De studenten gaan voor een ontwerponderzoek in het laatste leerjaar het leermateriaal realiseren. De uitdaging voor de studenten is om in een context waar niet de luxe is van de onderwijsmedia en lesfaciliteiten zoals wij die kennen, uitdagend en inspirerend leermateriaal te ontwikkelen op basis van de onderwerpen die Wiggers heeft geïnventariseerd.       

Wilt u meer weten over Young Africa? Kijk dan op www.youngafrica.org 
of neem contact op met Wiggers 
j.wiggers@wgvzorgenwelzijn.nl 

Waardevolle uitdaging

De studenten zorg en welzijn van Windesheim richten zich voor het leermateriaal vooral op gezondheids-
thema’s zoals seksualiteit, ziekte, zwangerschap en gezond gedrag. Ze proberen voor de docenten een informatiemap te maken met cognitief achtergrondmateriaal en suggesties voor de didactiek. De meeste lessen zijn nu nog vooral frontale kennis-
lessen. Als de docent daarvoor kiest, kan deze het achtergrondmateriaal gebruiken voor de frontale les.

De studenten maken per thema minimaal één activerende werkvorm waarbij leerlingen op een speelse en effectieve manier kennis verwerven, door middel van uitdagende opdrachten. Daarnaast overleggen ze met studenten van de lerarenopleiding Engels over hoe het materiaal vertaald kan worden. De studenten ervaren deze opdracht voor Young Africa als een waardevolle uitdaging. Als de resultaten van dit project goed worden ontvangen door alle betrokkenen, komt hier zeker een vervolg op voor de samenwerking tussen WGV Zorg en Welzijn, Young Africa en de lerarenopleiding zorg en welzijn van Windesheim.