Daarbij is zowel over de gekozen opzet als de inmiddels bereikte resultaten gesproken.

Dit heeft geleid tot een advies van de commissie aan de regio's. Men ziet een zeker risico in de gekozen opzet, waarbij geen sprake is van centrale sturing, maar juist voor een model met dynamische netwerken is gekozen. Hoe houd je zicht op de voortgang en worden partijen in voldoende mate aangesproken op hun bijdrage of het gebrek daaraan? Daar ligt zeker een uitdaging. Tegelijk is het goed te beseffen dat een model waarbij sprake is van sturing evenmin garanties biedt. Men moet vanuit overtuiging deelnemen, niet omdat het wordt afgedwongen. 

Successen delen

Een tweede advies van de commissie dat we ons kunnen aantrekken, is het zichtbaar maken van de resultaten van de vele goede voorbeelden en initiatieven in de regio’s. Het wordt tijd om de successen te vieren. We zijn te bescheiden en mogen best wat meer op de trom slaan. Wat aandacht krijgt, groeit. Dus zorg dat succesverhalen worden gedeeld en daarmee navolging kunnen krijgen. De commissie doet een oproep om de ambities niet alleen op een hoger abstractieniveau te formuleren, maar die ook concreet te vertalen en daarop te monitoren: op regionaal niveau,

alsook op het niveau van de individuele organisatie.

Het belang van innovatie

Er ligt een grote uitdaging waar het gaat om sociale en technologische innovatie. De commissie constateert dat hieraan in Oost-Nederland al veel aandacht wordt geschonken en roept op hierop voort te bouwen. In elke regio staat het thema Human Capital hoog op de agenda. Dit omdat personeelskrapte enerzijds de economische groei kan frustreren, anderzijds kunnen tekorten in zorg en welzijn de leefbaarheid en vitaliteit van de regio negatief beïnvloeden. Iedereen is gebaat bij een dynamisch evenwicht, waarbij mensen op hun talenten worden bevraagd en de kans krijgen mee te doen. Sociale en technologische innovatie gaan daarmee hand in hand. Het een kan niet zonder het ander. Techniek kan werk lichter maken, maar wordt pas nuttig als het waarde toevoegt: kwaliteit voor de patiënt in termen van gezondheidswinst, grotere zelfstandig-
heid en eigen regie, meer mogelijkheden voor sociaal contact, interactie en mobiliteit. Dergelijke techniek wordt omarmd onder voorwaarde dat de medewerkers ook betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van techniek in hun werkomgeving. Er is nog een wereld te winnen.

Draagvlak

Op 2 november heeft de commissie Werken in de Zorg, onder voorzitterschap van Doekle Terpstra, gesproken met een gespreksdelegatie van de regio’s Zwolle/Stedendriehoek & Noord-Veluwe en met een delegatie van de regio's Achterhoek/Twente over de voortgang van de regionale actieplannen. Dit heeft geresulteerd in twee adviezen:


Volgens de commissie dienen bestuurders de ambities voor het oplossen van het arbeidsmarkt-
vraagstuk intern actief uit te dragen. Daardoor ontstaat betrokkenheid en een voedingsbodem voor verande-
ring. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor medewerkers, maar ook voor Raden van Toezicht. Het organisatiebelang - continuïteit - zal in toenemende mate ondergeschikt gemaakt moeten worden aan het maatschappelijk belang dat de organisatie geacht wordt te dienen.