(zie kader). Scholten: “We waren hier net wat eerder op streek, maar het loopt eigenlijk gelijk op. We hebben in ons plan ook 4 van de 6 actielijnen van RAAT opgenomen en werken samen met de werkgeversvereniging.”

In de regio Enschede is sprake van een relatief hoog aantal mensen dat niet deelneemt aan het arbeidsproces. Er is contact gezocht met het Werkplein om die mensen te benaderen en te interesseren voor een functie in de zorg.  

Werkplein

Albert de Vries is projectleider arbeidsmarktregio Twente: “14 Twentse gemeenten en het UWV vormen het Werkplein, vanuit de gedachte om samen vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Met het Werkplein, de gemeente Enschede, de zorginstellingen, het ROC en WGV Zorg en Welzijn zetten we ons in voor Banen in de zorg.”

De functies die men vanuit het project probeert in te vullen, zijn er (nog) niet. Het is aan de instellingen om aan te geven waar de

"Ons motto is: voordeur open, achterdeur dicht"

behoefte ligt. “Wij zijn faciliterend,” stelt Scholten. “Zij nemen de mensen aan, daar moet het werk gebeuren. Het ene team zal misschien behoefte hebben aan extra verpleeghulp, terwijl een ander team meer op administratieve ondersteuning zit te wachten.”

Medewerker Mooie Dag

Bij Livio is men al aan de slag gegaan en daar kwam men tot een profiel voor de functie ‘Medewerker Mooie Dag’. Scholten: “Dat is echt een maatwerk-functie, bedacht op basis van de behoeftes die er nu bij Livio zijn".

De Vries: “Binnen het Werkplein hebben we nog steeds mensen die aan het werk willen, maar die nooit eerder in de zorg hebben gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan zij-instromers, aan de groep niet-uitkeringsgerechtigden of aan statushouders. Het is aan ons om die mensen te mobiliseren en om de match te maken tussen competenties en de vraag vanuit de ouderenzorg. Dat vraagt flexibiliteit van iedereen, ook van de zorginstellingen zelf, want je kunt niet vasthouden aan een vraag die op de arbeidsmarkt niet beschikbaar is.”

RAAT

Via de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) worden acties, gericht op het tegengaan van de personeelstekorten, gebundeld en wordt samenwerking gestimuleerd om te komen tot een integrale arbeids-
marktaanpak voor zorg en welzijn. Binnen RAAT zijn 6 actielijnen vastgesteld:

1. Verhogen van instroom- en opleidingscapaciteit
2. Positief beïnvloeden studie- en beroepskeuze van jongeren en werkzoekenden
3. Verhogen opleidings- en sectorrendement
4. Vergroten, vernieuwen opleidingsmogelijkheden
5. Beter benutten beschikbaar potentieel, aantrekkelijke werkomgeving en werkklimaat bieden
6. Innovatieve oplossingen bedenken voor de huidige arbeidsmarktproble-
matiek

In de vier arbeidsmarktregio’s zijn zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, werkgeversorganisaties, gemeenten en zorgkantoren bezig met de uitvoering van de actieplannen.