54.000 maaltijden per dag, bevoorrading van 350 vliegtuigen. Hoe krijgt een bedrijf dat voor elkaar? Een kijkje - letterlijk - in de keuken van KLM Catering Service (KCS) in Amsterdam.

Voor iedereen een vriendelijk woord, een korte begroeting of een grap. Jacques Blaauw, managing director van KLM Catering Services (KCS), heeft oog voor zijn medewerkers als hij door het bedrijf loopt. Hij vindt dat belangrijk: "Als je investeert in je mensen, dan bereik je met elkaar gewoon meer. De gedachte 'voor jou tien anderen' is dodelijk voor een onderneming."

De bedrijfshallen van KCS grenzen aan Amsterdam Airport. Vanaf deze locatie levert het bedrijf (1.250 arbeidsplaatsen, 1.400 medewerkers) alles wat nodig is voor de verzorging van passagiers en bemanning tijdens hun vlucht: eten, drinken, kussentjes, dekens, kranten, tijdschriften en oordopjes.

Tussen de 50.000 en de 60.000 maaltijden per dag, bevoorrading van 350 vliegtuigen. Heel veel verschillende maaltijden ook nog, naar de wens van de tien vliegtuigmaatschappijen die klant

zijn bij KCS, én 2.500 speciale maaltijden voor bijvoorbeeld mensen met een bepaalde ziekte of (geloofs-)overtuiging. Hoe krijgt een bedrijf dat voor elkaar? "Het is elke dag een uitdaging", zegt de managing director.

Werken bij KCS is werken in een ‘geluksfabriek’, of althans een bedrijf dat daarnaar streeft. Blaauw: "Zelf zeggen wij: we zijn onderweg naar de geluksfabriek. Want je zal dat punt nooit helemaal bereiken. Je kunt altijd nóg gelukkiger zijn - je moet blijven investeren. Het gaat bij ons om meer dan alleen maar beter, geluk is een groter begrip.

"Tien jaar geleden werd bij KCS de term lean manufacturing geïntroduceerd. Op uitnodiging van KCS praatte een professor het bedrijf bij over verschillende werkwijzen om beter te kunnen presteren. Lean manufacturing, bedacht en succesvol gebleken bij Toyota, sprak het meest aan. Het heeft KCS van 'een gemiddelde cateraar tot een topbedrijf' gemaakt, stelt Blaauw. >