"Je moet niet alleen denken aan een goed product, want dan vergeet je een heleboel dingen, zoals personeel, klanten en de systemen. Die moet je er ook bij betrekken. Alleen dan krijg je een betere prestatie. Je krijgt meer motivatie, kortere lijnen, snellere communicatie en meer vertrouwen."

Duurzaam ondernemen betekent bij KCS niet alleen zorgvuldig omgaan met grondstoffen, maar ook met klanten, vakbonden en personeel. De managing director: "Wij kennen bijvoorbeeld geen nulurencontracten. Wij willen de talenten van mensen ontwikkelen, en dat kan niet als je ze niet aan je bindt."

"Je zou een stap terug moeten zetten, om vanuit een ander perspectief te kijken naar waar je mee bezig bent"

KCS investeert ook in leiderschap, in eigen verantwoordelijkheid. Liever geen lopende band, maar een individueel werkstation, is hier de redenering. "Dat leidt tot een hogere motivatie. We willen ook dat mensen elkaar op dingen kunnen aanspreken, dat ze goed met elkaar omgaan."

Instellingen in de gezondheidszorg zouden wellicht ook iets aan deze werkwijze kunnen hebben, meent de managing director, zelf lid van de raad van toezicht van zorgorganisatie Stichting De Hoven in Noord-Groningen. "Maar in de zorg zijn de keuzes beperkter, meer aan banden gelegd. Ik maak mij wel eens zorgen over de grilligheid die in de zorg ontstaat door verandering van wetgeving en de machtige positie van zorgverzekeraars. Het is in de zorg veel ingewikkelder dan in het bedrijfsleven om te bedenken wat je nu moet doen om over drie jaar een sterke, goede organisatie te zijn."

Zijn advies: "Je zou een stap terug moeten zetten, om vanuit een ander perspectief te kijken naar waar je mee bezig bent. Hoe geef ik mijzelf en de organisatie de ruimte om bezig te zijn met de toekomst? Wij hebben bijvoorbeeld tweehonderd laagopgeleide mensen de kans gegeven kosteloos in hun vrije tijd een mbo-opleiding te volgen. Daar ben ik trots op. Dat is misschien ook een goed idee voor zorginstellingen. In de zorg zie je een toename van de zwaardere, intensieve zorg. Dat vraagt meer van het personeel, en dus ook om aanpassing van hun opleidingsniveau." •

Bedrijfsbezoek lean manufacturing 10 februari 2014

Steeds meer zorg- en welzijnsinstellingen hebben belangstelling voor lean manufacturing. WGV Zorg en Welzijn organiseert voor bestuurders en hoofden P&O een studiebezoek bij vrachtwagenfabrikant Scania in Zwolle, waar efficiënt en veilig werken, zonder verspilling, al jaren het streven is.

Reserveer nu alvast uw plaats voor dit studiebezoek, dat plaatsvindt op maandag 10 februari 2014 van 13.00 tot 16.00 uur. U krijgt een rondleiding in de fabriek en woont een presentatie bij over leiderschap in lean manufacturing. Ook is er gelegenheid om met deelnemende bestuurders te netwerken. Het bedrijfsbezoek is georganiseerd naar aanleiding van het artikel 'Buiten de sector: lean manufacturing bij Scania' in het vorige BestuurdersMagazine van de werkgeversvereniging, waarin bij Scania gezocht werd naar interessante parallellen met de sector zorg en welzijn.

Klik hier voor het aanmeldformulier en meer informatie over het programma.