Wij voelen een morele verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkgelegenheid te bieden. Ook die mensen moeten een plek kunnen vinden in onze maatschappij. Die verantwoordelijkheid willen wij op ons nemen."

Extra aandacht en begeleiding

Van verdringing op de arbeidsmarkt is volgens Wiltink geen sprake. "Daar merk ik weinig van. Dat ligt hier in elk geval niet gevoelig. Ik merk in de praktijk niet dat het werken met deze groepen goedkoper is dan het inschakelen van andere arbeidskrachten. Er is veel extra aandacht en begeleiding nodig. Subsidies zijn vaak niet toereikend. We zien die meer als een vergoeding."

Reinink: "Alle mensen over wie het gaat, komen bij ons bovenop de formatie. Het zijn extra handen. Dat ze niet in plaats komen van reguliere banen, daar moet je wel alert op blijven. Daar zijn die projecten niet voor bedoeld. Dat bewaken we goed."

Carinova (3000 werknemers) moet vanwege bezuinigingen 190 fulltime banen schrappen. Wiltink: "Wij verkeren nu in de situatie dat juist de banen bij de ondersteunende diensten waar deze mensen werken onder druk staan. Dat is vervelend."

Livio werkt ondertussen aan de voorbereiding van een nieuw project: de wijkgilde, waarbij in samenwerking met gemeente, uitkeringsinstantie UWV, Regionale OpleidingCentra, bedrijven en winkeliers wordt geprobeerd om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en te plaatsen bij ondernemers. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijfjes die werk hebben dat ze niet door een betaalde kracht (kunnen) laten doen. Begeleiding kan worden georganiseerd vanuit de diverse woonzorgcentra van Livio, zodat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dicht bij huis de eerste stappen kunnen zetten op weg naar werk.

Carinova participeert in Zwolle in een WijkLeerbedrijf waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid wordt geboden een startkwalificatie te behalen. Ze trekt daarin samen op met gemeente Zwolle, kenniscentrum Calibris en lokale welzijnsinstellingen. •