Livio laat al jaren continu tien mensen met een uitkering binnen de organisatie werkervaring opdoen. "Dat doen we samen met gemeenten waarin wij actief zijn", vertelt Reinink.

Verder is Livio in 2011 samen met het opleidingsinstituut ROC van Twente begonnen met een project (het Licare-project) waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om te werken en tegelijkertijd te leren. Ze volgen een tweejarige opleiding tot verzorgende.

Aanvankelijk telde het project 24 deelnemers, nu nog elf. Reinink: "Zij gaan het waarschijnlijk wel halen. Je houdt er vooraf rekening mee dat niet iedereen de eindstreep haalt, maar dat de helft afvalt, is best veel. Voor sommigen was het niveau te hoog gegrepen, anderen hadden moeite om werken, naar school gaan en thuis studeren in te passen in hun leven. Ze kregen het niet georganiseerd."

"Het heeft ons geleerd dat we vooraf nog beter moeten kijken of deelnemers dat aankunnen. Maar zelfs als we erin slagen om elf mensen uit de uitkering te krijgen, dan is dat een heel stevige score, zeker als je bedenkt dat ze een volwaardige beroepsopleiding hebben gehaald."

Maatschappelijke rol

Wiltink en Reinink vinden het belangrijk dat hun organisaties zich inspannen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reinink: "Livio wordt betaald met geld van ons allemaal. Dus hebben wij ook een maatschappelijke rol te vervullen. In het bedrijfsleven wordt sneller gekeken naar rendement, naar kosten en baten. Wij doen dat ook, maar hier is toch meer ruimte om in dit soort projecten te stappen. Zo maken wij het mogelijk dat mensen (weer) betrokken raken bij de maatschappij. Dat is goed voor iedereen. Het versterkt bij deze mensen het gevoel van eigenwaarde. Het gevoel dat je nodig bent, is voor ieder mens belangrijk."

Wiltink: "Wij zijn een maatschappelijke organisatie, indirect gefinancierd door de overheid. >

"Wij voelen een verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkgelegenheid te bieden" 

Participatiewet

Per 1 januari 2015 moet de nieuwe Participatiewet in werking treden. Staatssecretaris Jetta Kleinsma heeft begin december het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet wil één regeling maken voor alle mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben.

De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong - de uitkering voor jongeren met een handicap. Het kabinet wil dat zo veel mogelijk mensen deelnemen aan werk. Samenvoeging van de regelingen moet 1,7 miljard euro opleveren.

Wajong is vanaf 1 januari alleen nog bestemd voor jonggehandicapten die nooit zullen kunnen werken. De Wet sociale werkvoorziening wordt afgesloten voor nieuwe werknemers. Wie niet zonder ondersteuning kan, moet bij de gemeente hulp vragen.