Ontgroening en contracten

Het aantal jongeren beneden de 24 jaar, werkzaam binnen zorg en welzijn, daalt de laatste jaren gestaag. De verwachting is dat deze trend doorzet. De vacatures laten een stijging zien van de vraag naar kleine contracten van 0-11 en 12-24 uur voor bepaalde tijd. Om jongeren te binden aan de  sector liggen er kansen door contracten te bieden met meer uren, combinatiebanen of door het opzetten van een flexibele schil tussen meerdere organisaties.

Werkgelegenheid en kansrijke beroepen

Een vergelijking van de werkgelegenheid bij lidinstellingen tussen 2015 en 2016 laat zien dat in een jaar tijd enkele duizenden arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Het 1e half jaar 2016 laat een verdere daling zien, echter veel minder sterk dan in het jaar 2015. De krimp zet vooral door in de jeugdzorg en in de ondersteunende functies binnen de overige sectoren. Herstel zien we in de zorggebonden beroepen. Kansrijke beroepen zijn vooral die van verpleegkundigen niveau 4-5, persoonlijk begeleider en verzorgende 3-IG.

Meer vacaturemeldingen

Sinds augustus 2015 is sprake van een gestage groei van het aantal vacaturemeldingen.

In augustus 2015 registreerde ZorgSelect zo’n 150 vacatures. In mei 2016 was dat aantal opgelopen tot bijna 400. Na de gebruikelijke ‘vakantiedip’ in juli en augustus zijn in september ‘16 dubbel zoveel vacatures gemeld als in september ‘15. De stijging is met name zichtbaar in zorggebonden functies (verzorgenden IG, verpleegkundigen en begeleiders), maar ook in de ondersteunende functies zien we de vraag weer stijgen, met uitzondering van de facilitaire functies en manager middenkader. De reacties op vacatures blijven toenemen, echter het aantal reacties op vacatures die sterk in aanbod toenemen, zoals die van verzorgende IG en verpleegkundige, daalt licht.

Hoger ziekteverzuim

Onder andere vanwege de vergrijzing van het personeelsbestand in de sector zorg & welzijn, is de tendens minder kortdurend verzuim en meer langdurig verzuim. Elk half jaar laat WGV Zorg en Welzijn onderzoek doen naar de verzuimcijfers in haar werkgebied. De cijfers van de in augustus verschenen Vernet Viewer lopen in de pas met deze tendens. De aanpak van langdurig ziekteverzuim (met name in de leeftijdsklassen van 46-55 en 55-64 jaar) in Oost-Nederland blijft een uitdaging. Meer info over Vernet Viewer