Verpleegkundigen, thuishulpen of ambtenaren hebben allemaal innovatieve kracht. Dat is de overtuiging van hoogleraar Tanya Bondarouk.

Wie weet beter dan een verpleegkundige hoe haar werk optimaler kan worden georganiseerd? Medewerkers als bron van innovatie. Met geld (660.000 euro) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen drie promovendi hier vier jaar lang onderzoek naar doen.

Het onderzoek, onder leiding van hoogleraar Tanya Bondarouk van de Universiteit Twente, is 1 september begonnen. Drie Twentse zorgorganisaties zijn bij het onderzoek betrokken: TSN Thuiszorg, Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en WGV Zorg en Welzijn. Daarnaast participeert ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

"Mensen op de werkvloer kunnen een grote bijdrage leveren aan de innovatie van bedrijven"

Het was een hele klus om uit meer dan honderd kandidaten drie promovendi te selecteren voor het onderzoek, maar na twee weken hard werken, is dat gelukt, vertelt Bondarouk. "Er waren veel goede kandidaten. Dit zijn de beste. Ze gaan nu aan de slag.”

Het onderzoek moet meer inzicht geven in de vraag of er een verband bestaat tussen human resource management, innovatief gedrag van medewerkers en de prestaties van bedrijven en instellingen. Bondarouk: "Ik hoop dat we een verband kunnen aantonen en dat we straks weten hoe we innovatief gedrag kunnen stimuleren en zo prestaties kunnen verbeteren."