"Aan het einde van het onderzoek moet er nieuwe kennis liggen waar organisaties iets aan hebben.”

Geïnspireerd

Bondarouk: "Als mensen spreken over innovatie gaat het vaak over de prestaties van ontwikkel- en onderzoeksafdelingen (R&D) van grote bedrijven als Siemens, Philips of Apple. Maar naar ons idee kunnen ook ‘gewone’ medewerkers, mensen op de werkvloer, een grote bijdrage leveren aan de innovatie van bedrijven en organisaties. De verpleegkundige in een ziekenhuis, een beleidsmedewerker bij de rijksoverheid, de thuishulp bij een zorgorganisatie; zij zitten heel dicht bij het echte werk, daar waar alles gebeurt. Maar zij moeten daartoe wel gestimuleerd en geïnspireerd worden.”

Peoplemanagement - leidinggevenden die medewerkers ondersteunen, stimuleren en waarderen - en de inrichting van Shared Service Centers - het concentreren van (dezelfde) diensten van eenheden of afdelingen - zouden daarbij kunnen helpen. Bondarouk: "Ik ben ervan overtuigd dat we uiteindelijk zelfs gefrustreerde medewerkers weer in beweging krijgen.”

Service

Volgens de hoogleraar hoeven betere prestaties zich niet per definitie te vertalen in een hogere omzet of meer winst. "In de zorg spreek je over een betere prestatie als de kwaliteit van de behandeling is verbeterd of als de service is verhoogd. Iedere organisatie heeft zo haar eigen succescriteria. Bij een ministerie zal dat weer anders zijn. Wij zullen in het onderzoek per instelling bepalen wat het doel is.”

Bondarouk is sinds 1 maart hoogleraar Human Resource Management aan de UT. Ze heeft bij de UT vijftien jaar onderzoek gedaan op het gebied van human resource-management. Ze begeleidt het onderzoek naar innovatie samen met Jeroen Meijerink en Anna Bos-Nehles.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het onderzoek? Stuur dan een e-mail naar h.hokke@wgvzorgenwelzijn.nl. WGV Zorg en Welzijn is op zoek naar instellingen die in de tweede onderzoeksfase mogelijk bereid zijn om mee te werken.

Meer inzicht

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een van de deelnemers aan het onderzoek van de UT, wil graag meer inzicht in de wijze waarop innovatie bij het openbaar bestuur het beste kan worden gerealiseerd. Lokale overheden staan aan de vooravond van digitalisering van hun diensten.

Het onderzoek zou kunnen worden ingezet om na te gaan waarom de overgang naar digitale dienstverlening bij de ene organisatie beter gaat dan bij de andere en wat de menselijke factor daarin is. "Of dit daadwerkelijk het onderzoeksonderwerp wordt, hangt af van de mogelijkheden en belangstelling van de onderzoekers”, zegt strategisch kennisadviseur Gerrit Kreffer van het ministerie. Hij onderschrijft dat op de werkvloer vaak goede ideeën voorhanden zijn. De kennisadviseur verwacht ook van de onderzoeken bij de andere deelnemers te kunnen leren.