Frans Landstra van Hanze advocaat in Zwolle drukt het iedere bestuurder of directeur in de zorg steeds weer op het hart. "Nu nog langer afwachten is echt geen optie.” Hoewel de exacte uitwerking van alle bezuinigingen en nieuwe wetgeving nog steeds niet volledig is uitgekristalliseerd, moeten organisaties, wat hem betreft, onmiddellijk in actie komen. "Misschien dat er nog wat extra tijd komt, misschien komt er ook nog wat extra geld, maar een ding is zeker: het gaat veranderen en daar moet je op voorsorteren.”

Hanze advocaat is een in arbeidsrecht gespecialiseerd kantoor met twee vestigingen in het noorden en twee in het oosten van het land dat met name werkt voor zorgorganisaties. Zijn kantoor helpt die organisaties met het maken van scenario’s en draaiboeken, denkt mee op strategisch niveau en zoekt samen met klanten naar richtpunten aan de horizon.

"Er zijn er die doorpakken, maar er wordt nog te vaak afgewacht, te weinig gedaan. Dat brengt grote risico’s met zich mee. De periode van reorganisatieplan tot ontslag duurt zomaar zes tot negen maanden. Dat kan dus betekenen dat je vanaf januari mensen door moet betalen waar je geen enkele inkomsten meer voor ontvangt.”

"De nieuwe Wet Werk en Zekerheid, de decentralisaties en de krimp in budgetten: het heeft allemaal consequenties voor de inzet van personeel.”

Doorpakken

Landstra ziet dat de cultuur in de zorg het doorpakken lastig maakt. "Ook op personeelsvlak is er vaak nog een cultuur van zorgen voor in plaats van zorgen dat." >