Vijf jaar geleden startten tien organisaties in Gelderland, waaronder collega werkgeversvereniging WZW, het initiatief de Werkgeverij. Het innovatieve arbeidsmarktconcept moest een oplossing bieden voor behoud van talent voor de sector in tijden van overschotten en tekorten. Het mes snijdt aan twee kanten. De werknemer krijgt de mogelijkheid op vrijwillige basis met behoud van contract bij een van de andere werkgevers aan de slag te gaan, daarvan te leren en zijn talent verder te ontwikkelen. Werkgevers kunnen op hun beurt veel beter inspelen op fluctuaties van de arbeidsmarkt, waarmee werknemers behouden blijven.

De winst van deze vorm van regionale samenwerking begint steeds zichtbaarder te worden. Het online platfom van de Werkgeverij telt inmiddels zo’n 2.700 profielen van mensen die geïnteresseerd zijn in werken bij een van de zorgwerkgevers van de Werkgeverij. Ook zijn er voor iedereen toegankelijke activiteiten, zoals twee keer per jaar een Talentenmarkt (gemiddeld 80 geïnteresseerden) en een Vitaliteitsweek. Binnen consortiumverband is er jaarlijks een substantieel aantal medewerkers dat van werkgever A naar werkgever B is gegaan. Dat gebeurt onderling zonder tussenkomst van de Werkgeverij, exacte aantallen zijn daardoor lastig te geven.

‘In ieder geval 50 à 60 per jaar waar wij weet van hebben’, vult programmamanager Nicolette Horn aan. De echte winst zit volgens haar nog het meest in de minder tastbare resultaten. ‘Elkaar kennen en in elkaars keuken hebben gekeken, nauwe samenwerking en vooral duurzaam met elkaar het gesprek aangaan over visie op de toekomstige arbeidsmarkt en hoe ze daarin gezamenlijk op kunnen trekken. Dat is zo belangrijk als je regionaal samenwerkt op werkgeverschap.’ De consortiumstructuur waarbij verbinding is op verschillende lagen in de organisaties, is onmisbaar. ‘We hebben korte lijnen op verschillende niveaus in de organisaties, dat maakt dat je snel kunt schakelen.’

Kijken naar wat kan

Tuurlijk ging en gaat het niet altijd van een leien dakje, erkent Nicolette. Als programmamanager heeft zij continu het initiatief aangejaagd om te komen waar de Werkgeverij nu staat. Met vraagstukken rondom btw of bijvoorbeeld de vereisten als SKJ-registratie heb je simpelweg te maken. ‘Wij hebben juist altijd gekeken naar wat wel kan binnen de huidige context en regelgeving. Daar zoek je dan de mogelijkheden binnen op.'

Uiteraard zijn er ambities voor de toekomst. Zo zijn het afgelopen jaar samen met CNV Zorg en Welzijn en vijf organisaties de eerste stappen naar collectief regionaal werkgeverschap gezet met de Proeftuin van de Werkgeverij. Lees daarover meer op de volgende pagina. 

WZW en de Werkgeverij onderhouden nauwe contacten. WZW is mede-initiatiefnemer van de Werkgeverij en steunt dit vernieuwende arbeidsmarktconcept van harte. ‘Ontzettend mooi om te zien wat de Werkgeverij blijft realiseren’, zegt directeur-bestuurder Pascalle Neijenhuis. ‘We brengen de opgedane kennis en ervaring in in andere regionale en landelijke initiatieven. Want zo richten we de arbeidsmarkt van de toekomst in.


Bekijk het filmpje.