Blik op de toekomst

In de afgelopen vijf jaar heeft de Werkgeverij geleerd dat regionaal (collectief) werkgeverschap kan werken. De ambities reiken verder en er wordt op verschillende manieren aan de doorontwikkeling van regionaal werkgeverschap en samenwerking gewerkt.

1. Delen van scholing

Talenten ontwikkelen en blijven leren is een belangrijke pijler van de Werkgeverij. Deze komt onder andere tot uiting in het onderling delen van scholing. Het blijkt niet altijd eenvoudig dat te realiseren, maar hier ligt een kans die de Werkgeverij de komende tijd vol energie aangaat. Een mooie opsteker en voorbeeld van gezamenlijk opleiden is dat onlangs de handen van vijf deelnemende organisaties van de Werkgeverij op elkaar gekregen zijn voor het ontwikkelen van een traineeship, waarbij de trainees ervaring gaan opdoen in alle vijf participerende organisaties.

2. Proeftuin collectief regionaal werkgeverschap

In de proeftuin van de Werkgeverij en CNV Zorg en Welzijn hebben vijf aangesloten organisaties - IrisZorg, entrea lindenhout, Moviera, Pro Persona en RIBW Nijmegen & Rivierenland – in de zomer 2022 gezegd: we gaan met elkaar kijken of het lukt te komen tot een vaste arbeidsovereenkomst met dezelfde voorwaarden waarmee je bij meerdere werkgevers kunt werken. En we gaan het daarmee mogelijk maken om talent op meerdere plekken in te zetten. ‘Wij zien dat werkend Nederland iets anders wil dan dat er nu is. Binnen vastigheid flexibiliteit kunnen zoeken’, verklaart Oscar Overbeek, bestuurder CNV Zorg en Welzijn. ‘Doel van de proeftuin is dan ook om aan het eind van de pilotperiode een contract te hebben waarmee je aan het werk kunt bij meerdere werkgevers. Of we het gaan halen, dat weten we niet. Maar soms moet je ook gewoon iets proberen om te kijken of iets lukt.’

Moviera is een van de organisaties die de kansen van het collectief regionaal werkgeverschap zien. Vanuit werkgever-, werknemer- en HR-perspectief vertellen zij in het filmpje (vorige pagina) over hun deelname aan de proeftuin.

3. Contract van de toekomst

Wat zijn nu elementen die terug moeten komen in een toekomstbestendig arbeidsmarktcontract? Tijdens de jubileumbijeenkomst van de Werkgeverij afgelopen september is daar middels dialoogsessies input voor opgehaald bij professionals, OR-leden en werkgevers. Het contract van de toekomst zal nooit een eenheidsworst worden, geeft Nicolette aan. ‘Idealiter zou je willen komen tot een modulair opgebouwd contract waarbij je als werkgever maatwerk kunt bieden voor de medewerker. Deze kan dan met eigen regie keuzes maken uit de modules, passend bij de levensfase waarin hij of zij zich bevindt. Denk aan elementen als talent & skills, levensfase, werk(onder)nemer en ontwikkeling.’ Met de input die daarop gegeven is, gaan de Werkgeverij en CNV Zorg en Welzijn de komende tijd aan de slag.


Meer weten over de Werkgeverij?
Kijk op www.werkgeverij.nl of mail naar info@werkgeverij.nl


Bron: E-zine WZW, november 2022