Begin 2020 bracht de Commissie Regulering van werk onder leiding van Hans Borstlap haar eindrapport uit. In opdracht van het kabinet geeft zij hierin advies aan de overheid over de veranderingen op de arbeidsmarkt en de mogelijke gevolgen voor de regelgeving. Belangrijkste conclusies: De huidige wet- en regelgeving is niet toekomstbestendig en de economische en sociale vooruitgang is met de huidige regels niet geborgd.

De tijd is voorbij dat je het als werkgever voor het uitzoeken hebt bij het werven van nieuwe mensen. En toch gaan we nog slordig met onze mensen om. We zien onvoldoende goed wat zij nodig hebben. Aan eigen regie bijvoorbeeld, of aan mogelijkheden voor werk-privé omstandigheden en door in ze te willen investeren. De werkgever van de toekomst is een maatschappelijk betrokken en verantwoorde werkgever, een werkgever met lef die het anders durft te doen.

De toekomst vraagt echt om een andere weg dan die we in het verleden bewandeld hebben. Dat kan opgepakt worden met regionaal werkgeverschap. Het past goed bij het regionale karakter van de arbeidsmarkt. Wat het dan in zich zou moeten hebben, is goed voor je mensen willen zorgen. Dat er ruimte is om te blijven leren en ontwikkelen bijvoorbeeld. Zodat medewerkers wendbaar

blijven en kunnen voldoen aan de (toekomstige) vereisten van de arbeidsmarkt. Maar ook dat je de juiste contractvormen biedt, passend bij de behoefte van tegenwoordig. Want, pas op! Voor je het weet duw je medewerkers het zzp-schap in. Terwijl je flexibiliteit ook intern kunt regelen, of in regionale samenwerking. Durf dus in de spiegel te kijken, werkgevers, en stap uit dat oude keurslijf! 

Begin gewoon

Ja, het is spannend om samen regionaal (gedeeld) werkgeverschap aan te gaan. Maar begin gewoon. Er is altijd wel laaghangend fruit waarmee cross-overs te maken zijn. En draag dan samen de risico’s met gesloten beurs. Ja, er zijn hobbels. Zoals de disbalans vanuit de institutionele systemen en in fiscale weeffouten. Daar zit nu beweging in vanuit de politiek. Maar aanpassing van wetgeving duurt gewoon lang, dus wacht niet op Den Haag! Met elkaar kun je de onmacht van één individuele organisatie overstijgen. Zoek de randen op, doe dat transparant en met draagvlak van betrokken stakeholders. 

Gaandeweg in de samenwerking zie je wat werkt en wat goed is. En dan, als het proces goed ingericht is, kom je vanzelf bij de inhoud. Met een stip op de horizon is het bereiken van een tussenstation al mooi.

Vier vereisten voor toekomstgerichte regels rondom werk:

• Wendbaarheid: Zorg voor interne wendbaarheid en een rem op externe flexibiliteit
• Duidelijkheid: Zorg voor een overzichtelijk stelsel van contractvormen
• Weerbaarheid: Stel alle werkenden in staat zich te blijven ontwikkelen
• Wederkerigheid: Kom tot een fiscale gelijke behandeling en basisinkomen voor alle werkenden

Kortom, een actief en inclusief arbeidsmarktbeleid. Lees hier het rapport.


Bron: E-zine WZW, november 2022