Eén op de vier zorgwerkers is mantelzorger. Hoe ga je daar als werkgever mee om? In gesprek met AriënsZorgpalet, een ‘mantelzorgvriendelijke’ organisatie.

De trofee hangt in de hal van zorglocatie De Eschpoort in Enschede. Het bordje vermeldt dat AriënsZorgpalet een ‘mantelzorgvriendelijke’ organisatie is. 

De instelling voor verpleging, verzorging en thuiszorg kreeg deze erkenning eind vorig jaar van Werk & Mantelzorg, een initiatief van Mezzo, landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg, en trainings- en adviesbureau Qidos, ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Zorg. De erkenning is een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg, vinden Werna Schutrup, arbocoördinator, en Bea Drost, teamleider Hoteldienst. 

AriënsZorgpalet spant zich sinds begin 2014 extra in voor medewerkers die mantelzorger zijn. Vanuit het streven naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een betere balans tussen werk en privé kwam destijds ook de combinatie werk en mantelzorg ter sprake. 

Uit een analyse die Jong en Veer, adviseurs over mantelzorg, op verzoek van WGV Zorg en Welzijn maakte, blijkt dat één op de vier medewerkers in de sector werk combineert met zorg voor een kind, partner, familielid, vriend(in) of kennis. Bij AriënsZorgpalet is dat zelfs één op de drie, vertellen Schutrup en Drost. 

Stijging

Ze voorzien een stijging van het aantal mantelzorgers, gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij ouderen en (chronisch) zieken steeds vaker een beroep zullen doen op hun naasten. Drost: “Mensen die in de zorg werken, krijgen daarbij vaak als eerste een taak toebedeeld. Familie zegt dan: ‘Jij weet hoe het moet.’ Zijzelf vinden vaak ook dat ze het moeten doen omdat ze weten hoe het moet.” >

"Eén op de vier zorgwerkers is mantelzorger. Hoe ga je daar als werkgever mee om?"