Volgens Schutrup is bij collega’s vaak niet bekend dat iemand mantelzorger is. “Ze lopen er over het algemeen niet mee te koop. Het voelt als iets dat privé is. Ze willen er op het werk niemand mee lastigvallen, hoewel ze zich soms in allerlei bochten moeten wringen om werk en zorg met elkaar te combineren. Het is goed als collega’s het wél weten, want alleen dan kunnen ze er rekening mee houden. Je moet het dus bespreekbaar maken, het in de openbaarheid brengen.”

En dat hebben ze gedaan bij AriënsZorgpalet. Er is een werkgroep gevormd, met daarin onder meer ervaringsdeskundigen, die presentaties heeft gegeven aan leidinggevenden. Zij hebben het onderwerp daarna in hun teams ter sprake gebracht. Drost: “En toen kwamen de verhalen.” Mantelzorgers zijn op de Dag van de Mantelzorg uitgenodigd voor een high tea, zodat ze ervaringen konden uitwisselen. Ze kregen ook een training ter ondersteuning hoe zaken bespreekbaar te maken. 

"Vaak is niet bekend dat iemand mantelzorger is. Ze lopen er over het algemeen niet mee te koop."

Flexibel

Drost: “Vooral in teams met dienstroosters is het soms lastig om werk en mantelzorg te combineren. Dan heb je de medewerking van je collega’s nodig om flexibel te kunnen zijn. En dan ontkom je er niet aan iets over de situatie thuis te vertellen. Daarna komt vaak de vraag, hoe lang duurt dat dan? Kan het team dat wel aan? Doorgaans hebben mantelzorgers het goed geregeld, thuis en op hun werk. Het gaat vaak om oplossingen bij calamiteiten, bijvoorbeeld als de situatie ineens verslechtert. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dan moet je begrip hebben voor elkaar.”

Hun advies aan andere organisaties: bied maatwerk. Drost: “Een beleidsstuk of cao volstaat niet altijd. Elke situatie is anders, iedereen is verschillend. Werkgevers en werknemers hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de belasting van medewerkers. Sta open voor signalen. Luister naar de medewerker. Praat erover. Dat heeft zeker effect op de prestaties van de medewerkers.” Schutrup: “En wij merken zelf dat we ervoor moeten zorgen dat we het onderwerp onder de aandacht blijven houden.” •

Nieuwe balans 

Door overheidsbeleid krijgen steeds meer werknemers privé zorgtaken, met werkstress tot gevolg. “Je ziet dan dat deze mensen op zoek gaan naar een nieuwe balans”, zegt Heidi de Jong van adviesbureau Jong en Veer dat werkgevers begeleidt bij werk en mantelzorg. 

De Jong: “Wij adviseren organisaties over hoe ze het beste kunnen omgaan met werkende mantelzorgers. Dat hebben we bij AriënsZorgpalet (zie hiernaast) ook gedaan. Je ziet dat veel organisaties rekening willen houden met mantelzorgers. Ze zijn op zoek naar mogelijkheden daartoe.”

“Onze insteek is; hoe kun je zakelijk én sociaal zijn? Als werkgever wil je dat werknemers niet in de knel komen door mantelzorg. We bieden behalve advies ook concrete oplossingen, zoals een WerkZorg Adviestraject. Daarbij begeleiden we werknemers individueel.” 

Leden van WGV Zorg en Welzijn krijgen korting op de diensten van Jong en Veer. Lees hier meer.