"Zorg hoort bij een vitale leefomgeving”, vindt algemeen directeur Geert Huisman van Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Na negen jaar neemt hij afscheid van zijn ‘pittige taak’.

Gangen en kantoorkamers zonder opsmuk. Hier zetelt de directie van het Slingeland Ziekenhuis, waar ooit verpleegsters woonden, een eindje van de hoofdingang. Geert Huisman, algemeen directeur, reageert: "De patiënt komt niet voor de directie, maar voor de dokter. Daar moet de entourage goed zijn.” 

De huisvesting van Slingeland - het ziekenhuis is gebouwd in de jaren ’70 van de vorige eeuw - is verouderd. Vernieuwen en onderhouden zijn kostbaar en ingewikkeld geworden. Slingeland hoopt in 2022 op een andere locatie, pal langs de A18, een nieuw ziekenhuis te openen. Huisman zal de bouw als directeur niet meemaken. 1 juli vertrekt hij, tegen die tijd is hij 61 jaar. 


Waarom? 

Huisman: "Ik vind het mooi geweest. Ik heb 36 jaar in de zorg gewerkt, sinds 1996 heb ik in besturen gezeten van ziekenhuizen, waarvan de laatste negen jaar hier. Dat is een mooie termijn. Nu is het tijd om het stokje over te dragen. Het is een baan waarbij je misschien geen zeven keer 24 uur in touw bent, maar wel een baan die je dag en nacht bezighoudt. Een pittige taak, zeker de laatste jaren met alle veranderingen op het gebied van financiën, kwaliteit en veiligheid en de positie van de medisch specialisten.”

Die veranderingen hebben "de zaak aardig op zijn kop gezet”, vindt hij. "De komst van de marktwerking - hoewel ik er geen voorstander van ben - heeft ervoor gezorgd dat ziekenhuizen weer worden aangesproken op resultaten. In het verleden was je als ziekenhuis of arts redelijk onaantastbaar; niemand stelde resultaten ter discussie. Die tijd is voorbij. Dat vind ik positief. De patiënt heeft meer te zeggen gekregen en vraagt openheid en herbezinning op de kwaliteit van de dienstverlening.” >