‘Be good and tell it’: onder dat motto werkt Vodafone aan reputatiebeheer. "En vooral de eerste twee woorden zijn van belang”, benadrukt Joost Galema, manager External Affairs. "Je imago moet bij je identiteit passen. Met alleen communicatie red je het niet als het gaat om reputatiemanagement.”

Wat er allemaal wél bij komt kijken weet hij als geen ander. Vodafone startte ruim twee jaar geleden met een gestructureerde aanpak. Eind 2013 won de telecomgigant er de Reputatiemanagement Award mee en was daarmee de eerste winnaar van die prijs. De conclusie van jury en stemmers was dat het bedrijf er in was geslaagd een werkbare multi-stakeholderaanpak te ontwikkelen om de reputatie van telecommunicatie in het algemeen en Vodafone te verbeteren.

"Ons bedrijf is een integraal onderdeel van de samenleving. Steeds meer mensen, bedrijven en organisaties hebben te maken met wat wij doen. Hoe groter je impact, hoe belangrijker de relatie met je stakeholders.”

Werkbaar maken

In die steeds complexere wereld van steeds grotere belangen zocht Vodafone naar een manier om met reputatiemanagement om te gaan. Een pasklare aanpak bleek niet voorhanden en dus sloeg het bedrijf zelf aan het ontwikkelen. Eerst werden stakeholders in kaart gebracht. Klanten, bedrijven, toezichthouders, ministerie en veel meer partijen vormden een lange lijst en werden ondergebracht in groepen. "Na eenzelfde exercitie met de zorgen en verwachtingen van deze belanghebbenden, kwamen we tot tien universele thema’s die onze reputatie bepalen. Die twee elementen hebben we in een matrix samengebracht.” Op elk van die thema’s werden doelstellingen bepaald en intern werkgroepen opgericht. "Ook kijken we of we onze stakeholders vaak genoeg ontmoeten om elkaars verhalen te horen.” >

"Reputatiemanagement is verandermanagement.”