Als een collega met pensioen gaat en afscheid neemt is het Nabil Sahhar, studentadviseur van Landstede in Zwolle, die hen direct weer welkom heet. Hij vraagt of ze betrokken willen blijven bij hun school via Maatje op Maat. Het antwoord is vaak een volmondig ja.

Nabil Sahhar ontwikkelde Maatje op Maat ruim tien jaar geleden om studenten, die dreigden uit te vallen, binnenboord te houden. Zo’n tweehonderd studenten krijgen per jaar extra aandacht van een maatje en dat levert een succespercentage van 85 op. "Er verlaat zoveel expertise de school als iemand met pensioen of prepensioen gaat. Vaak zijn het bovendien mensen die nog actief willen zijn, die energie genoeg hebben”, weet Sahhar.

Ook merkt hij dat oud-werknemers graag betrokken blijven bij de organisatie waar ze jarenlang werkten. "Zonder doel binnenlopen levert vaak teleurstelling op. Iedereen is druk en je krijgt soms het gevoel dat je niet nodig bent. Met Maatje op Maat heb je een functie en ben je juist heel erg nodig. Vooral studenten zijn enthousiast.

Er komt iemand speciaal voor jou, iemand die vrije tijd inlevert om jou te ondersteunen. Alleen dat al geeft een student meer zelfvertrouwen.” 

Goodwill 

De school is ondertussen ook blij met de inzet van de bijna honderd maatjes. "We zijn begonnen met onze ex-collega’s, maar inmiddels zijn ze er van allerlei pluimage en nog nooit is er een advertentie geplaatst. Het werkt van mond tot mond en getuigt van goodwill in de samenleving.” 

Maatje op Maat heeft zich bewezen binnen de mbo- en vo-scholen van Landstede en ook er buiten. Zeven andere scholen in de regio implementeerden het en zelfs scholen in Finland omarmden het concept. Wat Sahhar betreft is uitrollen naar organisaties en ondernemingen een volgende stap. Bijvoorbeeld voor het begeleiden van stagiairs. >

"Er verlaat zoveel expertise de school als iemand met pensioen of prepensioen gaat."