"Er zijn onvoldoende stageplekken in de zorg, vooral als het gaat om lagere niveaus. Een organisatie is veel tijd aan een stagiair kwijt waardoor ze er niet teveel aankunnen. Ook hoor je dat ze vooral energie moeten stoppen in wat je opvoeding zou kunnen noemen. Doe je kauwgom uit je mond, kom op tijd, pet af, niet in je telefoon kijken maar met de bewoners gaan praten; die dingen. Er zijn nu eenmaal studenten die wat extra steun en begeleiding nodig hebben. Hoe mooi is het als je daarvoor iemand in kunt zetten die de organisatie kent, die het fijn vindt betrokken te blijven en tijd heeft om de stage tot een succes te maken.”

MOM@work

Sahhar noemt Maatje op Maat voor het bedrijfsleven MOM@work. Het staat in de kinderschoenen, maar de studentadviseur van Landstede gaat volle kracht vooruit. "Ik ben Maatje op Maat op school ooit spontaan begonnen. Niet beleidsstukken schrijven en geld zien te krijgen. Nee, gewoon wat oud-werknemers aan studenten gekoppeld en draagvlak gecreëerd. Daarna heeft het succes voor geld gezorgd. Zo kan het bij organisaties ook”, is zijn overtuiging.

Niet alleen voor stagiairs zouden de maatjes ingezet kunnen worden, weet hij. "Denk aan de Participatiewet. Voor het inzetten van mensen die ver van de arbeidsmarkt staan, of bij de instroom van nieuwe collega’s kan de ex-werknemer een rol spelen. Het is een relatief simpele en kleine investering voor het bedrijf met een groot rendement.”

Voor het inzetten van mensen die ver van de arbeidsmarkt staan, of bij de instroom van nieuwe collega’s kan een ex-werknemer een rol spelen. 

Kracht

De oud-medewerkers van Landstede blijken de gemiddeld drie uur in de week aan begeleiding, met liefde te doen. "Zitten ze ergens mee dan kunnen ze me bellen, eens in de zeven, acht weken hebben we bovendien een bijeenkomst om zaken door te spreken. Die begeleiding is geregeld. Ze bedanken voor hun werk, daar kom ik niet eens aan toe. Ze zijn me meestal voor. Dan hoor ik ‘wat een geluk dat ik dit mag doen’. Het is simpel en het werkt: dat is de kracht.” •


Maatjesaanpak ook voor stagiairs in te zetten

Een organisatie die meer wil weten over MOM@work hoeft maar een ding te doen en dat is contact opnemen met Nabil Sahhar. "Ik breng gratis het idee en de inspiratie.”

Vaak blijkt dat genoeg. Organisaties en bedrijven kunnen er daarna over het algemeen snel zelf mee aan de slag en het concept implementeren in hun eigen organisatie. Landstede neemt de steun en de begeleiding van hun bedrijfsMaatjes voor haar rekening. Zo wordt de relatie tussen het onderwijs en het bedrijf versterkt. 

"Vanuit Landstede krijg ik alle ruimte om dit idee verder te brengen, dus als er daarna nog vragen zijn ben ik altijd beschikbaar.”

Meer informatie over Maatje op Maat is te vinden op www.maatjeopmaat.nl. Nabil Sahhar is bereikbaar via telefoonnummer 06-46254938 of nsahhar@landstede.nl.