“De manier waarop we kijken naar de zorg en de competenties die nodig zijn, is gestoeld op een (ver)ouderd beeld. De wereld versnelt, met name door de 'technologiepush' waarvan nu sprake is. En het lukt ons niet om met het systeem van traditionele opleidingen antwoorden te vinden op vragen die nu, straks en in de toekomst relevant zijn.” Aan het woord is Jan Hendriks (rechts op foto), directeur HR2020 Beweging, ‘expeditiebegeleider' en trainer-coach tijdens de leergang Strategisch Leerplan. 

De leergang Strategisch Leerplan is bedoeld voor (leer)managers in de zorgsector die de kwaliteit van leren in hun organisatie willen verbeteren. Daarin transformeert het opleidingsparadigma (uit het industriële tijdperk) naar een leerparadigma in het informatietijdperk. “Opleiden is nu gebaseerd op de gaten die in het verleden zijn geconstateerd”, licht Hendriks toe. “Dat betekent dat je altijd achterloopt, je achterstanden aan het wegwerken bent. Dat is geen eigentijds en toekomstbestendig leren, dat is bijscholen.

Nu merkt iedereen dat de maatschappij is veranderd en dat de zorg mee moet. Er wordt veel tijd en geld in ‘verplichte’ scholing gestoken, maar is dat ook de manier waarop medewerkers zich het best duurzaam ontwikkelen?”

Duurzaam groeien

“Het laten groeien van mensen, of het 'bekwaam maken' gebeurt maar voor 5-10% door het traditionele opnemen van kennis”, stelt Hendriks. “Voor 10-20% groeit men door lerend samenwerken, intercollegiaal coachen en superviseren. Maar dé hefboom voor duurzaam groeien (70-80%) is het werkplekleren, het didactiseren van werk: leren = werken = leren. De vraag is waarom instellingen het grootste deel van het  budget in die 10% steken en de rest te vaak onbenut laten.”

De essentie van het Strategisch Leerplan is dat 'opleiden' niet uit het werkveld gehaald moet worden, maar dat het juist een geïntegreerd onderdeel van het dagelijkse werk vormt. Jan Hendriks: “Het voordeel daarvan is dat het heel herkenbaar is. >