Hart voor de zaak hebben; dat vindt Albert Kerssies, directeur van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) de belangrijkste kwaliteit waarover een toezichthouder moet beschikken. “Je hebt écht passie nodig voor de volkshuisvesting, anders moet je het niet doen.” Kerssies is toezichthouder bij een corporatie en sinds bijna een half jaar is hij dat ook bij Profila Zorg, een landelijke GGZ-organisatie.

Wat hem betreft verschilt er in de basis niets in het toezicht voor volkshuisvesting of zorg. “Je bent werkgever voor de bestuurder, je houdt toezicht en je biedt een klankbord.” De praktijk verschilt, heeft hij gemerkt. “De financiële risico’s in de zorg zijn groter. Binnen de corporatiewereld kun je vrij goed plannen, je weet redelijk zeker wat je binnen krijgt. Dat is in de zorg anders. Tarieven en aantallen veranderen soms gedurende het lopende jaar. Door die risico’s moet je als bestuurder en als toezichthouder stevig in je schoenen staan.”

Stevige beslissingen

Als toezichthouder moet je aan belanghouders laten zien wat je doet, vindt hij. “Ook organisaties waar het minder goed gaat hebben toezicht nodig. Een commissaris moet daar tegen kunnen en stevige beslissingen durven nemen, de tanden laten zien, maar tegelijkertijd de bestuurder de benodigde ruimte geven, binnen de vastgestelde kaders.”

Het aanzien van het toezicht binnen woningcorporaties heeft de afgelopen tijd de nodige knauwen gekregen. Affaires en incidenten zorgden voor een slecht imago en de branche heeft daardoor nu te maken met een strak kader aan regels en wetten. Daar weet Kerssies alles van. “In de corporatiesector zijn er meer en zwaardere incidenten geweest dan bij zorg en onderwijs. Daardoor lag de focus vooral op de woningcorporaties.” >

"De financiële risico's in de zorg zijn groter."