Zichtbare zelfregulering

Voor zorg en welzijn is het, vindt hij, nu noodzaak om kritisch naar het eigen functioneren te kijken en te werken aan zichtbare zelfregulering. “Door affaires hebben woningcorporaties te maken gekregen met aangepaste wetten en regels. Die zijn ons opgelegd. Dat is niet allemaal slecht en heeft ook positieve kanten, maar het is beter om problemen te voorkomen, zélf aan de slag te gaan en dat heel duidelijk te laten zien.”

VTW heeft voor haar leden voor de komende jaren vier speerpunten centraal gezet. Wees aanspreekbaar, houd de rollen van bestuur en toezicht helder, besteed aandacht aan de relatie met extern toezicht en denk mee en dien als klankbord voor de bestuurder(s) als het gaat om het bepalen van strategie. “Die speerpunten invullen, daar zijn we druk mee bezig.” Op allerlei terreinen wordt aan een continu verbeteringstraject gewerkt. Met de ‘Fit en propertoets’ worden bestuurders en toezichthouders door de externe autoriteit getoetst. “Van de 450 bestuurders en toezichthouders die de test hebben gedaan is nog geen 1 procent afgevallen.”


De werving en selectie is strakker door het interne toezicht en er is continu aandacht voor deskundigheidsbevordering. “We hebben een permanent educatiesysteem opgezet. Wij zien dat als een boost in kennisontwikkeling en een stimulans om kwaliteit te verbeteren. Zo werkt het ook, volgens mij.”

Leiderschap

De rol van de commissaris verandert. “Kennis en kunde zijn nodig, maar hoe ga je aan het werk? Uiteindelijk gaat het er vooral om hoe je je gedraagt in allerlei verschillende situaties. Dat is lastig te meten of in regels te vatten. We pakken dat op door met elkaar in gesprek te gaan. Er zijn inspiratiesessies en eind dit jaar houden we een congres over leiderschap. Je hebt je rijbewijs, je hebt kwaliteiten, maar je moet het veranderende vak in de praktijk leren.”

Woningcorporaties zijn op de goede weg om het vertrouwen terug te krijgen, daarvan is Kerssies overtuigd. “Ik zou organisaties in zorg en welzijn willen zeggen: kijk goed naar ons. Doe met onze ervaring je voordeel. Anders loop je het risico dat de overheid het van je overneemt en dat je de eigen regie verliest.” •


‘Fit en propertoets’ checkt competenties en betrouwbaarheid

Met de nieuwe Woningwet, die in juli 2015 van kracht werd, gelden strengere regels voor de benoeming van bestuurders en commissarissen van woningcorporaties. Zo worden bestuurders en commissarissen sinds 1 juli 2015 getoetst op geschiktheid en betrouwbaarheid bij hun benoeming.

Dit gebeurt met de zogenaamde ‘Fit en propertoets’. Nieuwe bestuurders en commissarissen moeten de toets doorlopen voor ze aan hun functie kunnen beginnen.

De toets geeft een relatief objectieve beoordeling of een (nieuwe) bestuurder of toezichthouder over de juiste competenties en vaardigheden beschikt om op goede en integere wijze invulling te geven aan de bestuurlijke of toezichthoudende rol. Ook wordt de betrouwbaarheid van de aspirant-toezichthouder getoetst. Een lange vragenlijst en een stevig gesprek leiden tot een oordeel of de betrokkene daarvoor geschikt is.