Vergrijzing en ontgroening zetten door

Naast de groeiende vergrijzing binnen de sector zorg en welzijn zet ook de ontgroening door. Het aantal jongeren beneden de 24 jaar, werkzaam binnen de sector, daalt de laatste jaren gestaag. De verwachting is dat deze trend doorzet. Los van een eventuele uitbreidingsvraag moet ook sterk rekening gehouden worden met een groeiende vervangingsvraag. Steeds meer medewerkers bereiken de pensioengerechtigde leeftijd. Waar eerst de verwachting was dat dit zich vanaf 2017 zou openbaren, zien we in de eerste maanden van 2016 dat de groei al is ingezet. Beide items verdienen extra aandacht van de organisaties.

Werkgelegenheid Z & W blijft dalen

Een vergelijking van de werkgelegenheid bij lidinstellingen per 1 januari 2015 en 1 januari 2016 laat zien dat in een jaar tijd enkele duizenden arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Het aantal medewerkers liep met 6% terug, terwijl het aantal fulltime banen met ongeveer 2% daalde. De bezuinigingen raakten met name de VVT-sector,

waar de daling respectievelijk 9,7% en 3,6%  bedroeg.Binnenkort zal blijken dat ook in de eerste helft van 2016 sprake is geweest van een verdere krimp.

Meer vacaturemeldingen

Sinds augustus 2015 is sprake van een bijna gestage groei van het aantal vacaturemeldingen. In augustus 2015 registreerde ZorgSelect zo’n 150 vacatures. In mei 2016 was dat aantal opgelopen tot 425. De stijging is met name zichtbaar in zorggebonden functies (verzorgenden IG en begeleiders).

Hoger ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is afgelopen jaar toegenomen. Dat geldt zowel voor het landelijke, als regionale gemiddelde. Uitzondering hierop vormt de GGZ-sector die regionaal beter presteerde dan landelijk gemiddeld en een daling van het verzuimpercentage liet zien. Opvallend is de grote diversiteit. Een aantal instellingen scoort veel beter dan het landelijk gemiddelde, terwijl anderen juist veel slechter scoren. Meer informatie over monitoring verzuimcijfers.