Voor Petra Soenveld gaf de leergang vooral handvatten. “Ik merkte dat we al veel doen, maar dat structuur miste. De methode bracht dat aan het licht. Ik heb ook geleerd hoe je aandacht voor het onderwerp krijgt en hoe je het concreet maakt, zodat er enthousiasme over ontstaat.”

Regie

Aandacht voor strategische personeelsplanning, meer regie binnen teams, meer regie van de medewerker als het gaat over de eigen loopbaan: het zijn elementen waarmee ze aan de slag gaat. “Dat is ook het voordeel van een leergang. Bij workshops ben je korte tijd enthousiast en zakt het weer weg. Tijdens deze leergang kom je zes keer bij elkaar en leer je van andere organisaties. Hoe doen jullie dat?
Wat zijn jullie ideeën? Nu de leergang is afgelopen, heb ik nog steeds met verschillende deelnemers contact.”

Ze merkt dat medewerkers veel naar de leiding in haar organisatie kijken als het gaat om duurzame inzetbaarheid. “Ze willen van ons weten wat wij doen. We willen ze laten zien dat ze zelf ook een belangrijke rol spelen, dat ze regisseur van hun loopbaan zijn.”


Voor de bestuurders is het, wat Kees der Weduwe betreft, zaak om zorgvuldig over duurzame inzetbaarheid na te denken. “Het is voor de toekomst van organisaties zo’n belangrijk onderwerp! Natuurlijk, we kunnen niet in de toekomst kijken, maar het gaat om het aanboren van de mogelijkheden tot veranderbereidheid.”

Uiteindelijk is het een kwestie van simpelweg aan de slag gaan. Soenveld: “De leergang heeft het behapbaar gemaakt. Ik heb geleerd dat focus belangrijk is en dat je in kleine stapjes kunt beginnen. Dat is de start van de olievlek.”

Vanuit de gezondheidsbudgetten van Menzis en Zilveren Kruis is o.a. het Lerend Netwerk Duurzame Inzetbaarheid 2015/2016 gefinancierd, waardoor leden hier kosteloos aan konden deelnemen. Meer informatie (zie kopje Mantel ziektekosten).


"Ik heb geleerd dat focus belangrijk is en dat je in kleine stapjes kunt beginnen."


Nieuw: webapplicatie Huis van Werkvermogen

Op 7 juli wordt tijdens een interactieve training de webapplicatie Huis van Werkvermogen gelanceerd. De webapp is een hulpmiddel voor teams om met elkaar in gesprek te gaan over hun duurzame inzetbaarheid. Deze webapp is vrij toegankelijk en gemakkelijk in gebruik.

Veel organisaties maken gebruik van het concept het Huis van Werkvermogen. In het concept worden factoren omschreven die invloed hebben op de inzetbaarheid van medewerkers. Het concept helpt organisaties om het thema duurzame inzetbaarheid ‘handen en voeten’ te geven.

Met de webapp scoren teamleden de inzetbaarheid van hun team aan de hand van 10 vragen. Het teamresultaat dat hier uitkomt wordt mooi visueel weergegeven en is de basis voor het teamgesprek. Klik hier voor meer informatie over de webapp en de training.