In de media roept men om het hardst dat de WWZ het ontslag moeilijker en duurder heeft gemaakt. Frans Landstra van Hanze advocaat komt tot een andere conclusie: “De Wet werk en zekerheid heeft het ontslagrecht juist eenvoudiger en goedkoper gemaakt. Met ruim 500 dossiers ervaring onder de nieuwe wet, kan ik geen andere conclusie trekken.”

Verbetertrajecten voorstellen

Een werknemer moet verteld worden wanneer er iets scheelt aan het functioneren. Zeker als het zodanig ernstig is dat een ontslag overwogen wordt. Daarbij moet de medewerker in de gelegenheid gesteld worden om zijn functioneren te verbeteren. Niet zo gek toch? Eigenlijk valt dat gewoon onder goed werkgeverschap. Maar nu staat het ook in de wet. En toch gebeurt het nog maar zelden. Met als gevolg dat de rechter onder het nieuwe recht het ontslag simpelweg afwijst. Het meest gehoorde verwijt is vervolgens dat de drempel voor ontslag te hoog is geworden. Frans: “Mijns inziens is dit een onterecht verwijt. Indien het dossier op orde is dan wijst de praktijk uit dat het juist heel vaak wel tot een ontslag komt.”

Veel meer schikkingen dan voorheen

Belangrijker is echter dat het in de praktijk veel minder vaak tot een ontslagprocedure komt. Veel meer dan voorheen wordt er geschikt. Dat heeft een tweetal hoofdoorzaken. 
1. Bij de keuze tussen een verbetertraject of een ontslagregeling, kiezen veel werknemers voor het laatste. Als de werkgever een reëel ontslagaanbod doet dan blijkt dat veel werknemers daarmee akkoord gaan. 
2. Met de transitievergoeding is exact uit te rekenen wat een ontslag bij de rechter aan vergoeding oplevert. Indien de werkgever bereid is dit (met wellicht een beetje extra) te betalen, dan tekent een groot deel van de werknemers daarvoor.

Zet in op het preventieve traject

Als het huiswerk goed is gedaan dan komt de rechter ook onder het nieuwe recht tot een einde van het dienstverband. En de vergoeding is vervolgens veel lager dan voorheen. Belangrijker nog is dat hiervan een reflexwerking uitgaat naar de onderhande-
lingsfase voorafgaand aan een procedure. Er wordt minder geprocedeerd en meer geschikt. Voor werkgevers levert het een grote besparing op als er meer in het voortraject wordt geïnvesteerd. Dus meer aandacht op functioneren, houding & gedrag. 

Opleiding Arbeidsrecht in de zorg

In samenwerking met Hanze advocaat organiseert de vereniging in het voorjaar van 2017 een driedaagse opleiding ‘Arbeidsrecht in zorg & welzijn’. In drie dagen wordt u helemaal up-to-date gebracht met betrekking tot alle arbeidsrechtelijke aspecten van instroom, doorstroom en uitstroom. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Meer informatie

Hanze advocaat is gespecialiseerd in arbeidsrecht in de zorg. WGV Zorg en Welzijn heeft een samenwerkingsovereenkomst met Hanze advocaat, op basis waarvan leden gebruik kunnen maken van de gratis juridische helpdesk en korting krijgen op het uurtarief.


Frans Landstra, eigenaar Hanze advocaat