Dat is nu juist hun vraag aan de aanbieders. Ze hebben een probleem en willen een oplossing. Het gaat er dan niet om dat je vertelt wat je allemaal kunt, of wat je in het verleden hebt gedaan, maar welke slimme oplossing je in gedachten hebt.”

Een goede oplossing

“In onze bedrijfstak is dat bijvoorbeeld vaak een vraag over de omgeving. Dat we een weg aan kunnen leggen, weten onze opdrachtge-
vers ook wel. Belangrijk voor de aanbeste-
dende partij is dan of je met een goede oplossing voor de omgeving van zo’n weg komt. Dat is dus niet alleen maar feitelijk, of een kwestie van geld, maar ook van creativiteit.”



"Je moet het niet van het toeval laten afhangen."

Bij Dura Vermeer gaan miljoenen om in tenders, zoals de aanbestedingen in deze bedrijfstak heten. Herweijer: “Soms zitten er wel 25 man aan te werken en moeten er 80 verschillende documenten worden opgeleverd. Er werken tendermanagers aan, plannenschrijvers, juristen, alle disciplines die nodig zijn. We stellen voor iedere aanbesteding een speciaal team samen. Al die verschillende documenten moeten allemaal op elkaar afgestemd zijn. Qua inhoud natuurlijk, maar we zorgen ook voor een uniforme vorm en stijl. Soms zetten we er een tekstschrijver op die ons daarbij helpt, zodat de aanbieding uiteindelijk niet alleen goed in elkaar steekt, maar ook goed gelezen kan worden.”

“Wij hebben binnen ons bedrijf natuurlijk mensen met veel ervaring op het gebied van tenders. Maar tegen een zorg- of welzijnsinstelling die dat niet heeft, zou ik zeggen: laat je begeleiden. Het is belangrijk dat je een tender die in theorie geknipt voor je is, ook wint. Dan moet je het niet van het toeval laten afhangen.”  

Vergeet niet te evalueren

Dura Vermeer is al meer dan 160 jaar actief in de aannemerswereld. Daar is een aanbesteding (een ‘tender’) aan de orde van de dag. Binnen het bedrijf is om die reden een schat aan ervaring aanwezig om een aanbestedingstraject optimaal te laten verlopen. Dat is volgens Hans Herweijer niet alleen een kwestie van vaak doen, maar vooral van leren: “Of je nu een aanbesteding wint of niet, het is altijd goed om te evalueren. Je moet zo’n moment echt inbouwen. De druk is dan van de ketel en je kunt vrijuit bespreken wat er wel en niet goed is gegaan, of waar er toch nog onduidelijkheden waren. Je zit per slot van rekening niet als twee kampen tegenover elkaar, maar als partijen die allebei als doel hebben een ideale oplossing te vinden. De bedoeling is dan ook dat beide partijen van een evaluatie leren.”