In dit stadium komen er nog allerlei dingen aan het licht. Zo blijkt het bloed uit een vinger met een ring er omheen niet bruikbaar. En dat je je handen vooraf niet moet wassen met zeep, want dan vormt het bloed geen druppeltje, maar een vlekje, waardoor een accurate meting niet mogelijk is. "Ja, een vingerprikje om bloed te testen is zo gemakkelijk nog niet", verzucht de hoogleraar. 

Ontwikkelingen kosten tijd

Dat het lang duurt voordat een product op de markt komt, is niks bijzonders, volgens Van den Berg. Dit soort ontwikkelingen heeft tijd nodig. "Echte innovaties in de langdurige zorg vergen gemiddeld zeventien jaar", zegt Henk Snijders, strateeg en innovator van de Twentse zorgorganisatie Carintreggeland.

"Echte innovaties in de langdurige zorg vergen gemiddeld zeventien jaar"  

Snijders: "Er zijn heel veel nieuwe mogelijkheden, maar het is vaak een hele toer om die innovaties in de praktijk te brengen, om te zorgen dat ze ook echt worden gebruikt.

Je wilt het proces gemakkelijker, efficiënter en sneller maken, maar meestal levert het (eerst) alleen maar extra werk op."

Een voorbeeld. Carintreggeland verwachtte veel voordelen van ‘geautomatiseerde’ toediening van medicatie bij cliënten die moeite hebben om op tijd de juiste hoeveelheid medicijnen in te nemen. Dan hoeft er niet meerdere keren per dag een verpleegkundige of verzorgende naar deze cliënt toe. Carintreggeland introduceerde de digitale medicijnbox, een kastje met voorverpakte medicijnen in de juiste hoeveelheid. De box geeft een signaal af als het tijd is om de pillen in te nemen. De cliënt drukt dan op een knop, waardoor het zakje met medicijnen, opengescheurd en wel, uit het apparaat komt. Als de cliënt niet reageert op het signaal, gaat er automatisch een melding naar de Meld- en Zorgcentrale van Carintreggeland. De centralist neemt dan contact op met de cliënt. Mocht er iets aan de hand zijn, wordt hulp geregeld.

Maar de introductie van de medicijnbox leverde in het begin niet de verwachte tijdwinst, volgens Snijders. "Want dan ging er toch nog iemand langs om te kijken of het allemaal wel goed was gegaan. Het duurde even voordat de medewerkers erop durfden te vertrouwen." >

Twentediner 2014: in het teken van zorg en techniek

Op 29 januari 2014 organiseren MKB-Twente, VNO-NCW Twente, Industriële Kring Twente en de Kamer van Koophandel Oost-Nederland wederom het Twentediner in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Een grote delegatie van ondernemers en diverse vertegenwoordigers afkomstig van overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen komen naar Den Haag om daar Twente te presenteren. Dit jaar is het thema ‘zorg en techniek’.

WGV Zorg en Welzijn is nauw betrokken bij de organisatie en de invulling van het programma.