welke tools hebben we al en welke moeten erbij komen; het zijn vragen die tijdens de leergang met veel zelfwerkzaamheid en samenwerking tussen cursisten aan bod komen. Ook is er royale aandacht voor de theoretische achtergronden van het strategisch denken over personeelsplanning.

Evers geeft de leergang al enige tijd en merkt dat de aanpak waarbij de eigen praktijk als cursusmateriaal dient motiverend werkt. "Door de pilots die ze ermee uitwerken en de presentaties die de cursisten geven komt er door die aanpak direct nuttige informatie voor de organisatie beschikbaar."

Een pasklaar langdurig personeelsbeleid waarmee een organisatie jarenlang voort kan levert het niet op, benadrukt hij. "Voorspellen kan niet. Maar het voorstelbaar maken wel. Het is in ieder geval belangrijk dat een organisatie bepaalt wat voor hen de zwaartepunten zijn, binnen welke bandbreedte geopereerd moet worden en hoe ze dat willen doen. Daarna kun je zien wat je al in huis hebt en krijg je zicht op knelpunten en de kloof tussen wat er is en wat er voor de toekomst in ieder geval nodig is."

Omdat de toekomst niet in marmer is gebeiteld, is flexibiliteit een groot goed. "Maar in een organisatie als de onze is ook continuïteit van het grootste belang", duidt Fokko Witteveen.

 

De balans die steeds opnieuw gevonden moet worden. "Om kwaliteit en continuïteit te borgen kun je niet alles flexibel maken. Maar door strategischer te denken kunnen we wel afwegingen en keuzes maken die zo min mogelijk afbreuk doen aan onze kwaliteit en waarbij onze visie overeind blijft."

"Voorspellen kan niet. Maar het voorstelbaar maken wel”   

Het laten deelnemen van drie medewerkers aan de leergang kostte Trias Jeugdhulp tijd en energie. "Ik heb de overtuiging dat het ons veel op zal leveren en dan is een dergelijke investering de moeite waard", vindt Witteveen. "Ik merk dat ze meer integraal denken, dat we met deze kennis niet meer alleen maar ontwikkelingen volgen maar vooruit kunnen lopen. En dat is hard nodig. Er is geen sprake meer van vanzelfsprekend bestaansrecht voor een organisatie als de onze. We zullen veel meer op de toekomst moeten anticiperen en daar zijn we, mede door deze leergang, veel meer en bewuster mee bezig." •

Deelname aan leergang Strategische Personeelsplanning

Met de Open Universiteit zijn afspraken gemaakt over de leergang Strategische Personeelsplanning; een vervolgtraject voor High Performance Organisations en een aantal Masterclasses voor bestuurders en andere betrokkenen.

Bij de leergang krijgen deelnemers huiswerkopdrachten, waarbij men binnen de eigen organisatie bepaalde informatie moet verzamelen, analyseren en vertalen naar strategische beleidsdoelen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de nodige tools en hulpmiddelen om zicht te krijgen op deelthema’s als opleidingsbeleid, verzuim- en re-integratiebeleid; beleid gericht op duurzame inzetbaarheid; zorgvraagontwikkeling in relatie tot personeelsbehoefte; et cetera.

De eerste lichtingen studenten hebben de leergang SPP inmiddels afgerond. Bij voldoende belangstelling start WGV Zorg en Welzijn in overleg met deelnemers een nieuw programma.

Heeft u interesse? Laat hier uw gegevens achter.