Voor het mbo zijn die mogelijkheden minder gemakkelijk in te passen denkt Otto. Hij zoekt de oplossing in het maken van langetermijnafspraken met werkgevers. "In deze tijden zal dat van hen een extra inspanning vergen. Maar als er straks meer mensen nodig zijn zullen ze ook bij ons aan kunnen kloppen voor meer stagiairs. We denken ook aan het lesgeven op locatie. Leuk voor studenten en voor de zorgorganisatie minder belastend omdat docenten voor de begeleiding zorgen."

Frans de Vijlder, lector Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), bevestigt dat het een complexe materie is. "De arbeidsmarkt is zeer dynamisch en er zijn veel ontwikkelingen in het werkveld." Bovendien hebben studenten geregeld een beeld van het beroep dat niet overeenkomt met de werkelijkheid, zo merkt hij uit onderzoek. "Studenten, maar ook opleidingen, gaan vaak teveel uit van het klassieke beroepsbeeld. Je ziet in het werk een verschuiving van een soloprof naar een netwerkprofessional. Daar moeten studenten, opleidingen en ook kwalitatief goede stages op inspelen."

Hij pleit voor een nadrukkelijkere kruisbestuiving tussen werkveld en opleidingen.

 

"Binnen de HAN doen bijvoorbeeld steeds meer docenten onderzoek binnen zorgorganisaties. Dat is een belangrijk instrument in het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs."

Communicatie en goede afspraken tussen de verschillende partijen zijn cruciaal vinden alle partijen. Cornelissen: "Het is een wereld vol dynamiek. Er is een grote variatie aan werkgevers en die vragen een veelheid aan vaardigheden. Steeds meer brengen wij onze studenten daarom bij dat ze hun hele leven zullen moeten blijven leren. Op die manier blijven de studenten, die wij afleveren, aansluiting vinden bij wat de werkgevers van ze vragen."

"Samenwerking is een belangrijk element in het garanderen van voldoende, kwalitatief goede, stageplaatsen"

In die dynamische wereld met vele ontwikkelingen blijkt een pasklaar antwoord lastig beschikbaar. Maar Otto weet een ding zeker: "Als het besef bestaat dat we elkaar nodig hebben en we het samen doen, kan er veel." •

 

 

Grote instroom zorgt voor druk op het aantal stageplaatsen

In het tweede kwartaal van 2013 kwamen de eerste signalen van een verhoogde instroom in het onderwijs en de terughoudendheid over het aanbieden van stageplaatsen vanuit de praktijk binnen bij WGV Zorg en Welzijn. Binnen de diverse sub-regionale overleggen tussen onderwijs en werkveld zijn deze signalen besproken.

Naast de oproep aan bestuurders en contacten met het kenniscentrum Calibris zijn er overleggen met de stagecoördinatoren van de opleidingsinstituten en lopen er verschillende specifieke projecten om tot alternatieve stagevormen te komen. Oost-Nederland breed is een werkgroep specifiek voor niveau 2 stages en in de Achterhoek wordt een werkgroep gestart om ideeën voor alternatieve stages ook daadwerkelijk om te zetten in de praktijk. Daarnaast bieden de sectorplannen die op dit moment gevormd worden ook mogelijkheden. Lees hier meer.