De Zwolse bestuurder wijst erop dat gemeenten bepaalde vormen van zorg veel goedkoper willen inkopen. Dat leidt tot minder werk en inkomsten voor zorgorganisaties, waardoor verlies van banen dreigt. "Bij zo’n situatie is niemand gebaat, niet de klant, niet de medewerker, niet het bedrijf, niet de gemeente."

Eefting: "We moeten daarom samen aan tafel gaan zitten, de problemen inventariseren en kijken hoe we die samen kunnen oplossen. De kosten moeten naar beneden. We moeten zoeken naar andere, goedkopere en betere vormen van zorg, zonder dat mensen op straat komen te staan. Het betekent dat je een visie moet hebben voor de langere termijn. Neem de problematiek rond de stageplekken. Vaak hebben medewerkers het te druk om stagiaires te begeleiden, maar overmorgen willen we wel nieuwe medewerkers kunnen aannemen. Dan is het nu ons gemeenschappelijke belang daar iets aan te doen."

Nederpelt: "Je ziet dat partijen elkaar nodig hebben om de transitie in de zorg invulling te kunnen geven. Er staat veel te gebeuren, onder meer op het gebied van de jeugdzorg, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en de langdurige zorg voor ouderen. Gemeenten krijgen er taken bij, maar moeten die voor minder geld uitvoeren."

Hij vervolgt: "Dat betekent dat gemeenten nu beleid moeten maken. Gaan we op budget sturen of ook op kwaliteit? Dat er minder geld is, heeft direct consequenties voor de werkgelegenheid. Negentig procent van de kosten in de zorg zijn personeelskosten. Om de koers te kunnen bepalen, bijvoorbeeld met opleidingen, moet je weten hoe gemeenten de zorg gaan invullen. Onzekerheid over wat er gaat gebeuren, kan nodeloze schade tot gevolg hebben. Die schade kun je voorkomen door op tijd goede afspraken te maken."

Water bij de wijn doen, zal niet iedereen even gemakkelijk afgaan. Eefting: "Als je het zo zegt, ga je er al vanuit dat het niet lukt. Maar we moeten denken in mogelijkheden en de verbinding zoeken met elkaar. Allemaal hebben we hetzelfde doel: goede zorg waarbij er aandacht is voor de mensen, en voldoende werkgelegenheid. We kunnen samen vast en zeker niet alles oplossen, maar misschien wel een groot deel. Door goed naar elkaar te luisteren, is er een wereld te winnen." Nederpelt: "We moeten niet redeneren vanuit tegenstellingen, maar vanuit een gedeeld belang, een gezamenlijke verantwoordelijkheid." •

Sociaal Pact Twente

Maandag 2 december 2013 is op het ROC van Twente in Hengelo het Pact Zorg en Welzijn Twente gesloten. De ondertekenaars van het Pact zijn Calibris, Regio Twente, Platform Onderwijs Werk en Inkomen (POWI), WGV Zorg en Welzijn, Menzis zorgverzekeraar, ROC van Twente, Saxion en UWV Werkbedrijf. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft voor 2014 en 2015 landelijk 600 miljoen euro beschikbaar gesteld om via een sectorale aanpak de werkgelegenheid te stimuleren. De voorwaarde is dat arbeidsmarktpartijen samen plannen indienen.

De ondertekenaars van het Pact dienen een regionaal sectorplan in voor een bijdrage uit dit fonds. In dat sectorplan komen zaken terug zoals het vergroten van het aantal stages, een instroompool voor afgestudeerden creëren en het inzetten van oudere vakkrachten in de combinatie meester-gezel.

Lees hier meer