De subsidie van het Twente Board is binnen, projectmanager Gertrud Zweerts is aan de slag en nu kan het vliegwiel van het Huis van Zorg en Welzijn in Twente volop gaan draaien. Er is op 30 maart al een grote bijeenkomst met zorgbestuurders en HR-professionals gehouden. Voor de zomer volgt een Hackathon, waar de creativiteit van aanwezigen wordt gebruikt om te komen tot nieuwe ideeën en plannen. Op de uitkomsten van die bijeenkomst wachten ze bij het Huis van Zorg en Welzijn overigens niet. Er wordt volop gebouwd. Eline Holten, bestuurder van de stichting Endoor en lid van de stuurgroep en Gertrud Zweerts vertellen. 

“De afgelopen periode hebben we drie actielijnen uitgewerkt. Dat zijn Mix en Match, Her-, bij- of omscholen en het Expertisecentrum. Daar geven we nu handen en voeten aan”, vertelt de kersverse projectmanager, die 1 februari met haar werk voor het Huis van Zorg en Welzijn startte. Bij de eerste actielijn draait het vooral om mensen die zich melden voor een opleiding of een baan. “Dat kan een student, een afgewezen sollicitant of iemand die de overstap vanuit een andere sector wil maken zijn. 

Het kan ook iemand zijn die al binnen zorg of welzijn werkt, maar wat anders wil gaan doen, of iemand die in het verleden in de sector heeft gewerkt en weer wil beginnen. Die mensen zijn dan in beeld en die wil je optimaal in kunnen zetten. Als je bent afgewezen voor de ene functie kun je bijvoorbeeld op een andere plek misschien wél prima aan de slag.” 

"Het gaat er om wat de potentie van iemand is"

Skills 

In die fase wordt vooral gekeken naar competenties, vaardigheden (skills) en belangstelling. “Het gaat niet alleen om diploma’s of werkervaring, het gaat er om wat de potentie van iemand is”, legt Zweerts uit. Daarna start het her-, bij- of omscholen. “We kijken wat iemand nodig heeft om in een bepaalde functie aan het werk te kunnen. Endoor is een aparte stichting van ROC van Twente die zich richt op bijscholing en omscholing. We doen veel in zorg en welzijn”, vertelt Eline Holten.