Een leergang willen Theo van den Bos en Jan Wiggers HR=Menskracht niet noemen. “Nee, het gaat veel verder, het is een beweging.” De twee werken vanuit de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn aan die beweging. Wiggers is beleidsmedewerker onderwijs en Van den Bos is de programmaleider. Binnen HR is het lang vooral gegaan over feiten en cijfers, over processen en regels, weten ze. “Nu komen ook het hart en de handen erbij.” 

Het werkveld verandert, de omvang van beschikbaar personeel vermindert en er worden stappen gezet om de zorg anders in te richten. Daarmee veranderen ook HR en personeelsbeleid, merken de twee. En dat gaat niet vanzelf. Jan Wiggers bedacht dat HR-professionals de instrumenten om te werken in deze veranderende omstandigheden moeten kunnen krijgen. Theo van den Bos werd er, met zijn achtergrond in het onderwijs, bijgehaald en HR=Menskracht is nu met acht organisaties van start. “HR-teams kunnen zich niet langer permitteren om stil te blijven staan.” 

Regierol HR 

“De ontwikkelingen binnen de zorgsector doen een appel op andere competenties van de zorgprofessional. Dat weten veel mensen, maar vaak wordt er nog niet naar gehandeld.

Zorgvragers worden verondersteld om, waar mogelijk, meer in de regierol te stappen. Dit betekent dat de werkroutines onvoorspelbaarder worden. Tegelijkertijd zal daarmee het improvisatievermogen van de zorgprofessionals belangrijker worden”, vindt Theo van den Bos. “Binnen deze dynamiek het professionele zelfvertrouwen van de mensen in de zorg op peil houden, ook in veranderende omstandigheden, is een uitdaging. Om dit proces goed te kunnen ondersteunen, moet dat professionele zelfvertrouwen er ook binnen de HR-afdelingen zijn.”  

Wat hem betreft is het simpel. “Mensen doen vaak niet wat ze goed kunnen of waarmee ze het beste uit zichzelf kunnen halen, maar waar zij denken aan te moeten voldoen. Binnen HR=Menskracht staat bewust worden van kwaliteiten en beperkingen en tegelijkertijd fouten mogen maken, centraal.” 

Anders kijken, denken en doen 

“Organisaties die anders kijken, denken en doen zijn beter in staat om met toekomstige ontwikkelingen mee te bewegen door steeds tijdig te anticiperen. Hierbij vormen de drie ingrediënten Purpose (willen), Mastery (kunnen) en Autonomy (mogen) dé basis van een succesvolle beweging.