De ‘HR=Menskracht’ benadering ondersteunt deze beweging. Doel hierbij is om strategisch beleid anno 2022 zo flexibel en wendbaar te maken dat iedere veranderende externe omstandigheid (scenario’s) gepareerd kan worden. Hierbij gaan het organisatiebelang en het medewerkersbelang hand in hand”, schrijven Wiggers en Van den Bos in een toelichting. 

"Het organisatiebelang en medewerkersbelang gaan hand in hand"

De HR-afdeling wordt nu soms als zand in de motor ervaren bij veranderingsprocessen, weten de twee. “Meedenken, onderdeel worden van de verandering, snappen waarom er zaken anders gaan, willen en durven veranderen en daardoor samen met andere belanghebbenden in de organisatie stappen kunnen zetten, dat is wat je van een HR-afdeling zou willen”, vindt Jan Wiggers. 

“Van reactief naar proactief, van stafdienst naar geïntegreerd onderdeel van de organisatie, een partner zijn; die beweging willen we maken”, vult Theo van den Bos aan. “De mensen van het proces en de cijfers blijven echt wel nodig. We merken dat vooral de medewerkers, die ruimte willen, zich aanmelden. Die diversiteit is nodig, een team met verschillende competenties, daarmee lever je de beste bijdrage.” 

Transformatief leerproces 

Theo van den Bos noemt HR=Menskracht een transformatief leerproces. “We onderwerpen deelnemers bijvoorbeeld aan een gedragsstijlentest, waardoor duidelijk wordt waarom ze doen zoals ze doen. We rammelen aan de fundamenten, houden een spiegel voor en dat is soms confronterend.” 

Deelnemers krijgen geen vaste werkwijze of standaardinstrumenten aangereikt. “Je krijgt geen instrumenten die niet van jou zijn. Je gaat zelf stappen zetten met jezelf en je organisatie”, legt Jan Wiggers uit. Dat gebeurt met inspiratiesessies en een leergang. “Daarmee spelen we ook in op vragen vanuit het werkveld. De laatste inspiratiesessie ging daarom bijvoorbeeld over vrijwilligers en mantelzorgers. En iedereen mag komen. Doe je mee en wil je een collega of je leidinggevende meenemen, dan kan dat.” 

Als een organisatie zich aanmeldt, kan een onbeperkt aantal medewerkers deelnemen aan de inspiratiesessies en een serie van vier bijeenkomsten. De eerste versie van die serie startte in januari en is nu ongeveer op de helft. Acht zorgorganisaties zijn daarbij aangesloten. Theo van den Bos merkt dat de beweging werkt. “Je ziet luikjes opengaan. Mensen ontplooien zich en vinden hun werk leuker. Afdelingen gaan vliegen, het loopt super.” 

Tweede cyclus start dit najaar 

In het najaar start HR=Menskracht opnieuw een cyclus van inspiratiesessies en bijeenkomsten. Instellingen kunnen zich daarvoor aanmelden. Dat kost 1750 euro per organisatie en voor dat bedrag kan een onbeperkt aantal medewerkers meedoen. 

Informatie over de beweging is te vinden op de website van WGV Zorg en Welzijn, de initiatiefnemer van HR=Menskracht. “We merken dat organisaties vooral enthousiast worden als we het uitleggen. Die warme overdracht is belangrijk”, merkt Jan Wiggers, beleidsmedewerker onderwijs van de werkgevers-vereniging. Wie meer wil weten kan contact opnemen met Jan Wiggers via j.wiggers@wgvzorgenwelzijn.nl