Dat er talloze technologische middelen en oplossingen beschikbaar zijn binnen de langdurige zorg weet iedereen. Dat er vaak, bij zorgmedewerkers, weerstand en tegenvallend enthousiasme voor die mogelijkheden bestaat, is ook bekend. Hoe vergroot je het enthousiasme voor alles wat er mogelijk is? Met die vraag ging Laura Steman aan de slag en, samen met enkele partijen, kwam ze uit op Harms Escape Room. Op een speelse manier maken medewerkers kennis met vormen van zorgtechnologie en wat blijkt? Het enthousiasme is na een dagdeel stukken groter dan ervoor. 

"Je kunt kiezen, of met z'n allen nóg harder of slimmer werken"

“Een op de zes werkenden is actief in de zorg. Er komen meer ouderen en kwetsbaren. Meer medewerkers komen er echt niet bij. Dan kun je kiezen, of met z’n allen nóg harder werken of slimmer werken”, vertelt Laura Steman, regionaal projectleider Technologie voor Warme Zorg van Samen voor Sallandse zorg. “Iedereen weet inmiddels dat het vooral slimmer moet, maar toch is er vaak weerstand bij zorgpersoneel.” 

Met Harms Escape Room kunnen medewerkers in een (voor hen) herkenbare situatie aan de slag met nieuwe technologie. Harm is in paniek en aan de hand van aanwijzingen in zijn kamer kunnen deelnemers uitvogelen waarom dat is. Daarbij gebruiken ze de vele zorgtechnologie die ze in de kamer vinden. Met een voorgesprek, een digitale les en een nagesprek is er een dagdeel nodig en de escaperoom kan op iedere plek snel worden opgebouwd. Na de training is het enthousiasme, zo blijkt uit de ingevulde enquêtes, een stuk groter en gebruiken medewerkers de mogelijkheden ook daadwerkelijk veel vaker. 

Enthousiast 

In de korte tijd dat Harms Escape Room gebruikt wordt, hebben 450 medewerkers meegedaan in het netwerk van dertien zorgorganisaties in Salland. “Al langer liep ik rond met het idee dat je zorgtechnologie pas goed kunt inzetten als medewerkers er enthousiast over zijn. Ik heb een keer een lesprogramma over het gebruik van zorgtechnologie gevolgd. Nou, van die theoretische aanpak werd ik niet blij…