"De diplomaroute is opgehakt in gecertificeerde keuzedelen"

“Mensen die zich melden kunnen we versneld en verkort opleiden doordat we de diplomaroute in stukjes hebben gehakt in gecertificeerde keuzedelen. Daardoor kunnen we mensen snel en adequaat opleiden voor een gerichte functie. We streven, samen met de ontvangende partij, naar maatwerk.” 

“Endoor voert niet uit, dat zijn de docenten van ROC van Twente”, vertelt Holten. “Wij brengen de vraag bij de expertise en zorgen dat er een passend scholingstraject ontstaat. Voor de doelgroepen waar we het over hebben, is Endoor het loket.” Overige opleidingen spelen ook een rol, afhankelijk van de ambitie en uitgangssituatie van de kandidaat. “We bieden maatwerk.” 

Begeleiding cruciaal 

Bij die instroom en het omscholen van medewerkers is begeleiding cruciaal, weet Gertrud Zweerts. “Je hoort geregeld dat mensen die in zorg en welzijn gaan werken snel gedesillusioneerd afhaken. Door werkdruk en weinig tijd is de begeleiding vaak onvoldoende geregeld. Daarmee verdwijnen mensen weer net zo snel als dat ze gekomen zijn en dat is iets waar we mee aan de slag moeten. De Hackathon kan een mooie aftrap betekenen.” 

Wat als?, die vraag staat voor de twee centraal. “Samen denken zonder beperkingen, die creativiteit en energie hopen we bij elkaar te brengen vanuit die vraag, wat als?”, vertelt Gertrud Zweerts. Eline Holten heeft hoge verwachtingen van de Hackathon. “Het wordt een pressurecooker, een snelkookpan, van ideeën als het aan ons ligt. Dat moet ons helpen aan snelle oplossingen op basis van concrete casuïstiek.” 

Door alle slimme ideeën, technologieën en mogelijkheden bij elkaar te brengen in de derde actielijn, het Expertisecentrum, hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden. “Daarin vind je alles wat al bedacht is.” 

Binnen het Huis van Zorg en Welzijn draait het allemaal om het beschikbare potentieel aan arbeidskracht optimaal in te zetten. “We moeten elkaar helpen om mensen te werven en te behouden voor de sector zorg en welzijn. Dat kunnen we het beste samen doen en daarvoor is het Huis van Zorg en Welzijn een belangrijk instrument.” 

Hackathon nog voor de zomer 

Het Huis van Zorg en Welzijn houdt in mei of juni een grote Hackathon. Tijdens deze bijeenkomst is het de bedoeling om vrij en creatief te denken over het optimaal inzetten van beschikbare arbeidskracht. Voor dit evenement wordt iedereen in het werkveld uitgenodigd. “Mensen kennen altijd wel de creatievelingen in de organisatie, de medewerkers die 'outside the box' denken. Het zou mooi zijn als de Hackathon veel vernieuwende ideeën oplevert”, aldus Eline Holten, lid van de stuurgroep van het Huis van Zorg en Welzijn. 

De exacte plaats en datum zijn nog niet bekend. De eerste vooraankondiging is al wel verstuurd en de ontvangers krijgen, tegen de tijd dat de aanvullende gegevens bekend zijn, opnieuw bericht.