Voor we dit verhaal over diversiteit en inclusiviteit in de zorg starten, is het goed om even de cijfers erbij te pakken: van alle mensen met een migratieachtergrond die in Nederland aankomen, heeft slechts vier (!) procent na anderhalf jaar een baan. Haci Sariaslan en Marie-Susan van der Munnik werken beiden aan meer diversiteit en inclusiviteit in de zorg. Dat doen zij overigens los van elkaar en met een eigen filosofie en werkwijze. Wij spreken ze over de overeenkomsten en verschillen en stellen de vraag of die schamele vier procent door hun inzet over enige tijd stijgt en een meer substantieel karakter krijgt. 

"De traditionele manier van solliciteren werkt niet"Sariaslan trapt af met een terugblik op de start van Kleurrijk Zorgen, zoals het initiatief binnen het Stedenvierkant is gedoopt. “Ik was al bezig met de participatie van nieuwkomers toen ik in contact kwam met Jos Artz. Die was net, geheel volgens zijn eigen filosofie, met cultuursensitief werken in de zorg (VARIIS-programma) gestart (zie ook het kaderstuk bij dit artikel). We helpen mensen met een migratieachtergrond aan een baan in de zorg. 

De afstand tot de arbeidsmarkt is voor hen groot en de traditionele manier van solliciteren werkt niet voor ze. Als we die vier procent willen verbeteren is een andere aanpak nodig. En dat doen we binnen Kleurrijk Zorgen.” 

Onderdeel van de samenleving

Kleurrijk Zorgen richt zich op dit moment op Apeldoorn en omgeving. Sariaslan: “De kandidaten komen uit verschillende gemeenten en hebben vele achtergronden en nationaliteiten. We hebben nu in drie jaar tijd 60 mensen aan een baan geholpen. De gemeentecoalitie in Apeldoorn wil in de huidige zittingsperiode 1.000 mensen in de zorg erbij. Wij hebben ons daarbij aangesloten en dragen ook bij. De intentie is om met ons project een vast onderdeel in de samenleving te worden.” 

Van der Munnik is projectleider bij Nieuwkomers in de zorg, een initiatief dat in 2021 in de Achterhoek is ontstaan. De doelstelling is ook hier meer statushouders aan het werk krijgen in de zorgsector. “Ons project is ontstaan na een vraag van Vitaal Thuiszorg. Die zagen de potentie van 'nieuwkomers’, maar men wist ze niet goed te bereiken.