Onze eerste groep telde zeven deelnemers. Op dit moment is er een tweede groep van veertien nieuwkomers. Tijdens een voortraject van maximaal vier maanden met veel aandacht voor taal en cultuur, maken de deelnemers kennis met het zorgvak, leren ze werken met digitale zorgdossiers en lopen ze stage. Daarna starten zij met de  BBL-opleiding Assistent dienstverlening en zorg (niveau 1). 

"De belangstelling van werkgevers voor het traject groeit"

Cultuurkloof

Juist die periode voor de daadwerkelijke zorgopleiding start, is volgens beiden cruciaal. Sariaslan: “Bij de statushouders is sprake van cultuurkloof die groter is dan we vaak denken en die zich op veel terreinen kan openbaren. Daarom duurt ook bij ons die voorbereidende periode vier tot vijf maanden. Het gaat om cultuursensitiviteit. Als je daar geen aandacht voor hebt, leidt dat vroeg of laat tot wederzijds onbegrip en conflicten. Wist je dat 70% van de mensen met een migratieachtergrond die in de zorg gaat werken, binnen één jaar met een conflict weg is?”  


Cultuurverbinder

Van der Munnik herkent het verhaal van Sariaslan volledig. “Juist nieuwkomers moeten eerst met de zorg kennismaken - en andersom. Er moet eerst een klik zijn. Wij werken met buddy’s die eerst een speciale training krijgen voordat ze de nieuwkomer begeleiden bij het werk. Daarnaast zetten we een cultuurverbinder in, iemand die zelf statushouder is en goed op de hoogte is van de Nederlandse cultuur. De cultuurverbinder is opgeleid om de verschillen die er zijn tussen de Nederlandse en de ‘andere cultuur’ te overbruggen. 

Van der Munnik en Sariaslan hopen met hun werkwijze een succesvolle participatie van statushouders in de zorgsector te kunnen verbeteren. Een noodzaak, volgens beiden. De zorg zit sowieso te springen om meer mensen, maar ook de cliëntenpopulatie verandert. Sariaslan: “Er komen steeds meer cliënten met een andere cultuurachtergrond. Die diversiteit kun je daarom beter ook onder je medewerkers hebben.”      

Cultuursensitiviteit op de agenda

Niet de taalbeheersing of een cv moet bovenaan het lijstje van HR-afdelingen staan, maar ‘cultuursensitiviteit’. Het is de kern van het Variis-programma zoals Jos Artz dat heeft ontwikkeld en dat ten grondslag ligt aan aan Kleurrijk Zorgen. Het gaat uit van een uitgebreide, op maat gesneden voorbereidingsperiode. Sariaslan: “We onderscheiden vier fasen: ontmoeten, verbinden, leren en borgen.”

Van der Munnik: “De belangstelling van werkgevers voor het traject in de Achterhoek groeit. Inmiddels zijn de deelnemers gematcht aan 8 verschillende werkgevers. In het begin vond men het nog spannend, maar we zien nu een soort omslag plaatsvinden. Werkgevers willen graag instappen in het project. Die kunnen zich voor meer informatie melden bij WGV Zorg en Welzijn, of rechtstreeks bij Van der Munnik (Achterhoek) en Sariaslan (Stedenvierkant).