“Nu is het zo dat iemand die ziek is, of klachten heeft, zich meldt bij de bedrijfsarts. En die probeert dan het probleem mee op te lossen. Maar als de organisatiecultuur gezonder was geweest, zit je meer aan de voorkant en was zo’n probleem in vele gevallen helemaal niet ontstaan”, aldus Van de Graaf.

Het risico van zitten 

“We weten dat de gemiddelde Nederlander 8,9 uur per dag zit. Dat kun je met een half uurtje wandelen in de pauze of 's avonds niet compenseren. Daar zijn veel structurelere veranderingen voor nodig. Weet je dat 7% van de vroegtijdige overlijdensgevallen in ons land terug te voeren is op excessief zitten? Ja, ik weet het, het zijn maar statistieken, en statistiek heeft geen gezicht, maar toch. Elk uur overlijdt iemand vroegtijdig ten gevolge van het continu zitten. Waarom is dat dan de eerste zin die we uitspreken tegen patiënten in een spreekkamer: 'Gaat u zitten'. Soms zeggen we zelfs: 'Gaat u lekker zitten', alsof het een genotmiddel is!” Van de Graaf prikkelt mensen door dit soort opmerkingen, waar je later toch even over na gaat denken.  

Zelfs zorginstellingen beseffen te weinig wat er gebeurt, wat de organisatiecultuur bijdraagt aan de gezondheid van hun medewerkers. Zij bieden wel van alles aan, zoals trainingen, korting op sportabonnementen, maar het is geen integraal onderdeel van het eigen beleid. Terwijl in het MT wel keer op keer de verzuimcijfers worden besproken.

Van de Graaf: “Bij roken is het goed zichtbaar wat er gaande is, wie wel rookt en wie niet. Maar bij andere factoren die onze gezondheid negatief beïnvloeden, is dat minder duidelijk. Pas als iemand obees wordt of een andere ziekte krijgt, valt het soms op, maar ook dan niet altijd.