We wisten ook te voorkomen dat nieuwe collega's en jongeren bij ons begonnen te roken en daar gaat het om; je bent tenslotte gezondheidszorg.” Dit is een voorbeeld ten aanzien van roken, maar kan ingezet worden als aanpak voor alle ongezonde gewoonten die wij met elkaar heel gewoon vinden: roken, te veel en ongezond eten en veel zitten op het werk en thuis etc. 

Cultuurverandering naar gezonde leefstijl 

Na het succes van ‘zijn kliniek', die als eerste in ons land volledig rookvrij werd, heeft Van de Graaf de rookvrije zorg en generatiebewegingen opgestart. Hij heeft vele andere organisaties begeleid bij het rookvrij worden. “Het gaat er daarbij niet alleen om mensen van hun individuele verslaving af te helpen, maar ook om organisaties te begeleiden in een cultuurverandering. Ik denk dat dat laatste op langere termijn een veel groter effect heeft. Bij verslavingen en andere ongezonde gewoontes is de sociale omgeving erg belangrijk. Zien roken, doet roken. "We zijn kuddedieren en gaan vaak doen wat de rest van de kudde ook doet." Als bestuurder van een organisatie kan je meer mensen van het roken afkrijgen dan dat een dokter in de spreekkamer kan.    

Leefstijl gezond en fit op de werkvloer 

Richtte de ambitie van Van de Graaf zich in eerste instantie op het uitbannen van roken, inmiddels heeft hij zich van verslavingsarts ontwikkeld tot leefstijlarts, hoewel dat laatste nog geen erkende discipline is.

Echter, hij is wel een van de leefstijlartsen die betrokken zijn geweest bij het Preventieakkoord. Paul Blokhuis, staatssecretaris VWS is een groot voorstander van preventie en verschuiving naar meer leefstijlgeneeskunde en steunt deze ontwikkeling van harte. Van de Graaf: “Leefstijlgeneeskunde is in feite hetzelfde als verslavingsgeneeskunde. Want gezond leven gaat veel verder dan een eind maken aan een rook-, alcohol- of drugsverslaving.”  

De bestuurskamer 

Het heeft volgens Van de Graaf ook te maken met zaken als zitten, stress, slaap, medicatiegebruik en voedingsgewoontes. Dingen die we nu doorgaans beschouwen als individuele problemen of keuzes. Maar als je structureel een gezonde organisatie wilt worden, zijn het onderwerpen die thuishoren in de bestuurskamer en je hele organisatie. Dit vraagt leiderschap vanuit de bestuurskamer. 

Op weg naar een gezonde organisatie 

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorgsector rookvrij is. Dat duurt nog even, maar niets weerhoudt u om nu al aan de slag te gaan. Is uw instelling nog niet rookvrij, maar wilt u hier wel serieus aan werken, dan kunt u terecht op rookvrijezorg.com. Deze site biedt een uitgebreide toolkit waarmee zorginstellingen direct aan de slag kunnen.   

Instellingen die een volgende stap willen zetten op weg naar een gezonde en fitte werk- en leefomgeving hoeven niet zelf het wiel uit vinden. Heeft u hulp of advies nodig? Neem dan contact op met WGV Zorg en Welzijn, team Duurzame Inzetbaarheid: 088 255 66 50 / info@wgvzorgenwelzijn.nl.