We hebben het niet tegen kunnen houden. De tweede coronagolf dient zich aan. Terwijl in alle veiligheids-regio’s het opschalingsplan klaar ligt en het crisisteam is opgeschaald, zien we nog iets anders. Dat is dat het ziekteverzuim in de zorg op landelijk niveau nu al hoger ligt dan tijdens de eerste golf: 9%.  

Er zijn minder vrijwilligers (oud-verpleegkundigen) dan in de eerste golf die ingezet willen worden. Wat betekent dit voor de continuïteit van de zorg? Natuurlijk wordt er extra hulp gevraagd via extrahandenvoordezorg.nl. WGV Zorg en Welzijn beheert hiervan de vrijwilligerspool voor Oost-Nederland. 

Bestuurder Susanne Bentvelsen Aveleijn (gehandicaptenzorg): “Er is een grote inspanning geleverd in de afgelopen maanden. Dat eist zijn tol. Collega’s zijn niet allemaal uitgerust teruggekomen van vakantie of hersteld van de ervaringen uit de eerste golf”.

Bestuurder Jackie van Beek van ‘t Dijkhuis (ouderenzorg): “Onze waarden: warme zorg te verlenen en nabij te zijn en de wensen van de cliënt centraal te zetten, wil je blijven garanderen. Dit is niet eenvoudig en maakt het werk veel complexer.”  

Ik hoop dat de investering van het kabinet in een sociaal pakket dat mensen van werk naar werk begeleidt hiervoor een extra impuls kan bieden. Eén van de maatregelen is het op korte termijn klaarstomen van regionaal versnelde zij-instroomklassen. Het is slechts 1 van de maatregelen, maar wel een belangrijke. Zijn we nog op tijd? Samen met de andere 13 regionale werkgevers-verenigingen moeten wij hiervoor binnen 2 weken een voorstel indienen bij het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Hier zijn wij hard mee bezig voor u.  


Susanne Katus
Directeur-bestuurder WGV Zorg en Welzijn