Werving en scholing zijn voor de hand liggende methoden om het arbeidspotentieel op peil te houden. Maar minstens zo belangrijk is een optimale inzetbaarheid van de al aanwezige medewerkers. Zeker nu. Dat kan door het terugdringen van het ziekteverzuim en stimuleren van een hogere productiviteit door een goede fitheid van de medewerkers. Veel medewerkers zitten muurvast in een ongezonde leefstijl, wat mede veroorzaakt wordt door de organisatiecultuur waarin ze werken.    

Verslavingsarts Robert van de Graaf bindt de strijd aan met slechte gewoontes die een gezond functioneren in de weg staan. Daarbij gelooft hij rotsvast in het principe ‘goed voorbeeld, doet goed volgen’ en hij heeft een even bindend als praktisch advies voor de bestuurskamer: “Gewoon beginnen.” Hij pleit ervoor dat in iedere organisatie een leefstijlarts rondloopt, die de organisatie helpt om los te komen van hun ongezonde-leefstijl-bevorderende bedrijfscultuur. 

Interne tabakswinkel

Van de Graaf maakte zeven jaar

geleden de overstap vanuit de plastische chirurgie naar de verslavingszorg. Een totaal andere wereld. “Ik wilde niet meer in de operatiekamer bezig zijn.Ik wilde aan de kant van de patiënt gaan zitten in plaats van problemen repareren die vaak te voorkomen waren als de leefstijl beter was geweest. Ik ben in een gesloten jeugdkliniek gaan werken, eigenlijk als tijdelijke baan, om na te denken hoe ik mijn carrière verder vorm zou geven. Daar behandelde ik jongeren uit heel Nederland met verslavingen, verstandelijke beperkingen en psychische problemen, die tussen de wal en het schip waren gevallen in de reguliere zorg. Ik was helemaal geshockeerd toen ik zag dat die jongeren behandeld werden door hulpverleners die zelf een sigaret in de hand hadden. Jongeren die niet rookten, leerden wij het hier wel. We hadden zelfs een tabakswinkel in huis! Dit was nog maar zeven jaar geleden!”  

“Als eerste heb ik toen de hele kliniek schoongemaakt. Rookvrij dus. En natuurlijk levert dat weerstand op, maar dat is goed, want zonder weerstand geen verandering. Hierdoor hebben we veel jongeren en medewerkers van hun verslaving afgekregen.