Afgelopen 22 september was ik op het congres HR in de Zorg. Veel terugkijken op de eerste coronagolf en de geleerde lessen. Daarnaast was ‘Transformatie in de zorg’ een belangrijk gespreksonderwerp. Beide onderwerpen vragen hetzelfde van management, HR en bestuurders. 

Belangrijkste lessen uit corona 

Iedereen gaf het ruiterlijk toe. We wisten niet wat ons overkwam en ook niet hoe er mee om te gaan. En het staat als een paal boven water dat de coronacrisistijd heeft aangetoond dat je ten volle kunt vertrouwen op het vakmanschap, verantwoordelijkheid en flexibiliteit van de zorgmedewerkers. En ook dat er korte lijnen waren, heel veel mogelijk was en er snelle oplossingen werden gevonden. Wat beter kan (en moet) is de taakverdeling, communicatie, aandacht voor de medewerkers en ruimte voor emoties.  

Transformatie in de zorg 

Leiderschap, sturing en duidelijkheid zijn nodig om de transformaties in de zorg te laten slagen. Zowel op de harde als op de zachte factoren. In de zorg is het te vaak ‘soft on the person, soft on the case’. Te weinig zeggen waar het op staat. Terwijl de gemiddelde zorgmedewerker graag verantwoording wil afleggen en

verantwoordelijkheid wil nemen. Maar er wordt wel van management en HR verwacht dat de stip op de horizon wordt gezet. Daarin mag men het management en HR ter verantwoording roepen. Duidelijke keuzes en kaders. En dat geldt zeker ook als er sprake is van zelforganisatie.    

Datgene wat we in de coronatijd aan gedrag zagen, is dus eigenlijk precies wat nodig is om de transformatie te laten slagen. Iedereen in z’n kracht. Het management maakt duidelijke (en soms harde) keuzes, HR maakt duidelijke protocollen en ondersteunt de medewerker. En de medewerker doet waar ze goed in is: uitstekende en liefdevolle zorg leveren.  

Tweede golf 

Inmiddels zitten we volop in de tweede golf en hoop ik dat we nog beter voor de zorgmedewerkers kunnen zorgen. Zij zijn de kern van de organisatie. Zonder hen staat de zorg stil. Help hen met duidelijkheid en kordaat optreden. Ook als het functioneren niet goed is. Ook in tijden van krapte. Want dat is precies wat de zorg nodig heeft. En vervolgens een hele mooie nieuwe basis om de noodzakelijke transformaties vorm te geven. 

Frans Landstra is arbeidsrechtadvocaat en eigenaar van Hanze advocaat, het enige arbeidsrechtkantoor wat zich volledig in de zorg heeft gespecialiseerd. WGV Zorg en Welzijn heeft een samenwerkingsverband met Hanze advocaat gesloten. Onderdeel daarvan zijn een gratis juridische helpdesk en trainingen aan HR en management.   

Trainingen die binnenkort worden gegeven zijn:  


  

Advertorial