Nieuwe technologie maakt ons leven in veel gevallen makkelijker en leuker en in het dagelijks leven omarmen we die innovaties maar al te graag. Maar hoe is dat binnen zorg en welzijn? Gaat de technologie niet ten koste van het menselijk contact? En moet je dat wat mogelijk is ook direct inzetten?    

Marjolein den Ouden is lector Technology, Health & Care bij hogeschool Saxion en practor Zorg en Technologie bij het ROC van Twente. Eric Wolkotte is directeur van de Technologie & Zorg Academie (TZA). Met hen praten we over de kansen van innovatie en technologie binnen zorg en welzijn.   

Verbinding tussen hbo en mbo

Den Ouden: “Ik heb tijdens mijn studie gemerkt dat het veel vraagt om theoretisch onderzoek naar de praktijk te brengen. Hoe zorgen we ervoor dat wetenschappelijke kennis en praktijkkennis bij elkaar komen? Alleen door deze kennis samen te brengen, komen we tot duurzaam gebruik van technologie in zorg en welzijn, van verzorgende IG, sociaal werker tot huisarts.

Daarnaast is het belangrijk om de cliënt te betrekken bij alle innovaties: sluit de technologie aan bij zijn of haar wensen? Dat wil ik graag met elkaar verbinden.”  

“Binnen de TZA houden we ons bezig met de bewustwording en adoptie van technologie in de zorg van alledag”, aldus Wolkotte. “We werken daarbij ook samen met het practoraat en lectoraat en de opleidingen. We zijn een coöperatieve vereniging van onderwijs, zorginstellingen en gemeenten, met twee fysieke locaties in Almelo en Enschede. Daar hebben we een appartement waar allerlei technologie in zit van diverse innovatieve leveranciers. In de loop van dit jaar krijgen we ook een mobiel appartement waar we de regio mee ingaan. Dat gaan we gebruiken voor scholing en trainingen, dichtbij de praktijk. De ervaringen van scholing en trainingen voor onze leden geven we terug aan het onderwijs, dat daar weer haar voordeel mee kan doen.” 

Een bibliotheek vol oplossingen 

Er is op het gebied van technologie veel mogelijk en het aanbod groeit bij wijze van spreken dagelijks. De vraag is natuurlijk steeds: wat past binnen onze instelling of bij deze cliënt en wat niet?