Wolkotte: “We gaan een fysieke en digitale ‘probeerservice’ opzetten, een bibliotheek waar professionals technologische oplossingen kunnen lenen om in de praktijk uit te proberen. Was het makkelijk te gebruiken of lastig, heeft het je tijd en geld bespaard? De bibliotheek wordt onderdeel van de website www.tza.nu en daar komen ook de gebruikerservaringen terecht. Zo willen we de drempels rond het gebruiken van technologie in de praktijk zoveel mogelijk weghalen.”  

Den Ouden: “Zorg-en welzijnsprofessionals willen heel graag weten wat er mogelijk is op het gebied van technologie. Een compleet overzicht kunnen we lastig bieden, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar door het zoveel mogelijk in de praktijk te ervaren en te monitoren, kom je steeds beter te weten wat wel werkt en wat niet. Daarnaast kun je als branche meedenken bij het (door)ontwikkelen van technologie.” 

"Door het zoveel mogelijk in de praktijk te ervaren en te monitoren, kom je steeds beter te weten wat wel werkt en wat niet."

Onderdeel van een visie 

“Maar,” voegt ze er direct aan toe: “je moet het niet zomaar gaan gebruiken. Net als bij een nieuwe behandeling of nieuwe medicatie moet je je afvragen of dit beter en efficiënter is, of het de kwaliteit van leven en het welzijn verhoogt. Dat moet je ook goed met elkaar evalueren. Zoals technologie nog beter in het reguliere onderwijscurriculum ingebed moet worden, moet het voor zorg- en welzijnsinstellingen deel gaan uitmaken van een visie op zorg. Wat je nu nog te veel ziet, is dat technologie als pilot wordt ingezet, maar de stap naar duurzame implementatie is lastiger.”  

Naast zijn directeurschap van TZA werkt Eric Wolkotte momenteel ook twee dagen per week voor WGV Zorg en Welzijn. “Ik kijk in het hele werkgebied naar hoe de moderne technologie is ingebed in de opleidingen en hoe zorgprofessionals op dit vlak kennis ontwikkelen. Waar willen de regio’s naartoe en wat kun je daarin van elkaar leren?” De resultaten van zijn inventarisatie leiden tot een plan van aanpak dat als input dient voor het jaarplan 2020 van de werkgevers-vereniging.  



Langer gezond dankzij Topfit 

Marjolein den Ouden en Eric Wolkotte zijn ook direct betrokken bij Topfit, Citizen Lab Oost-Nederland. Hierin werken veel partijen intensief samen, waaronder Universiteit Twente, Saxion, ROC van Twente en het bedrijfsleven. Burgers worden actief betrokken bij de ontwikkeling en toepassing van technologie. Het doel is om te komen tot een betere acceptatie en succesvollere implementatie, zodat burgers ‘twee jaar langer gezond ouder worden’ door nieuwe preventieve, gepersonaliseerde zorgtechnologie en voeding- en leefstijloplossingen te ontwikkelen. Daarnaast draagt het bij aan groei van bedrijven, bedrijvigheid en snellere implementatie van producten in de praktijk.  

Aan Topfit werken ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, zorgverleners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, WGV Zorg en Welzijn  en WZW mee. WGV Zorg en Welzijn is momenteel bijvoorbeeld betrokken bij een van de drie pilots, namelijk de pilot ‘Burgers gezond aan het werk / Uitval voorkomen als gevolg van mantelzorg’. Meer informatie: www.topfit.life