Het is de bedoeling om mensen, die niet werken, aan de slag te helpen. Mensen die wel werken, moeten dat zo goed en bestendig mogelijk kunnen doen. “Weerbaar en wendbaar met werkzekerheid”, zo omschrijft Manon Koldewijn het.

Sectoren centraal

Werknemers, studenten en werkgevers zijn allemaal even belangrijk in de aanpak. De sectoren staan centraal. Koldewijn is, als het gaat om de sector zorg en welzijn, blij met de RAAT-plannen (Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten). “Daarmee worden al goede stappen gezet; zorg en welzijn is wat dat betreft een luxesector. Daar wordt niet meer alleen gekeken naar de eigen organisatie, maar gezocht naar samenwerking. Het is een gezamenlijk probleem dat je ook gezamenlijk op moet lossen.”

Ze kent genoeg onderwerpen waar winst te behalen valt. “Neem het aannamebeleid voor mbo’ers. Dat is er niet. Er is een gebrek aan begeleiding. Als je dat niet oplost, mis je kansen, mis je nieuwe mensen in je sector.”

Op tal van terreinen zal actie moeten worden ondernomen. Inmiddels is een aanjaagteam aan de slag. “René de Vent is aan het inventariseren waar de vraag ligt, wat organisaties zelf kunnen en waar ze de regio voor nodig hebben. De Vent is oud-wethouder van Hardenberg en zet zijn grote netwerk in voor dit werk.”

Manon Koldewijn hoopt van harte dat er geld uit de Regio Deals komt. “En is dat niet zo, dan gaan we net zo goed aan de slag. We moeten wel. Als we niets doen, loopt alles vast.”

"Met het aannamebeleid voor mbo'ers valt winst te behalen"

Tekort belemmert economische groei

Eén op de drie werkgevers in de regio Zwolle geeft aan een personeelstekort te ervaren. Bij organisaties in zorg en welzijn is de nood zelfs hoger en ook de inhoud van het werk verandert. Dit tekort aan mensen belemmert economische groei. Human Capital wil iedereen laten meeprofiteren van de kansen op werk. Inclusiviteit, wendbaarheid en weerbaarheid staan centraal.

Met een Regionaal Ontwikkelings-fonds is het doel om in vijf jaar tijd vijf tot tien procent van alle werkenden te scholen. Er moeten jaarlijks vijfhonderd tot duizend extra trajecten komen. Die werkwijze wordt ontwikkeld voor mensen die te maken krijgen met grote veranderingen in wat er in hun bedrijf of sector van ze gevraagd wordt. De aanpak richt zich op werkenden en werkzoekenden.